Verden

“Jeg blev behandlet som en kriminel – ikke en person i krise”

For tre år siden forsøgte Abbey at tage sit eget liv. I dag kæmper hun for, at ingen andre skal opleve det samme system, der mødte hende dengang – koldt, udmattende og mere traumatiserende end hjælpsomt.

“Jeg blev behandlet som en kriminel – ikke en person i krise”
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 23. marts 2025

Den nu 25-årige Abbey blev tilbageholdt under Mental Health Act i England, efter hun blev forhindret i at springe fra en bro. Det, der skulle have været en redningsaktion, endte med at føles som en anholdelse.

“Jeg blev låst inde i en politivogn i timevis – uden nogen, der talte til mig”

Hun sad alene i timevis i en politivogn, uden nogen kontakt, uden nogen forklaring – og med betjente, der ifølge hende lavede jokes om situationen.

“Jeg blev behandlet mere som en kriminel end som en, der havde brug for hjælp,” fortæller Abbey til Express.co.uk.

Da hun endelig blev bragt til skadestuen, blev hun anbragt i et rum med en politibetjent, der sad og så videoer på sin telefon. Og da de endelig ville vurdere hende, kom flere mandlige læger ind på én gang, uden hensyn til hendes tilstand.

“Alt jeg havde brug for, var nogen, der lyttede. Ikke nogen, der snakkede om mig – som om jeg bare var til besvær.”

“Jeg ville bare ikke være der mere”

I politibilen, efter selvmordsforsøget, følte Abbey sig endnu mere alene.

“Jeg ønskede bare, at mit forsøg havde virket. Det føltes som om, jeg var endnu mere til besvær for folk. Der var ingen, der spurgte, hvordan jeg havde det. Jeg blev bare flyttet rundt.”

Det tog 13 timer, før hun blev set af en psykiater. Men det var først efter hun selv bad om hjælp: “Jeg sagde: Jeg vil gerne have hjælp. Denne gang vil jeg virkelig prøve.”

Nu kæmper hun med organisationen Mind – for at ændre loven

Abbey bruger i dag sin stemme som aktivist for mental sundhed og arbejder sammen med organisationen Mind for at få ændret lovgivningen.

“Folk, der bliver sectioned, har ret til at blive behandlet som mennesker – ikke som problemer. Man bliver tilbageholdt, kan ikke forlade politiets varetægt, og har reelt ingen kontrol over sin egen situation.”

Hun kæmper for, at psykisk syge får medbestemmelse og ikke bare bliver skubbet rundt i systemet, som hun selv blev.

Systemet er slidt – og menneskeligheden er ofte fraværende

Minesh Patel fra Mind siger det klart: “Abbeys historie viser, hvorfor vi har brug for et systemskifte. Mental sundhedspleje skal være et sted for heling – ikke et sted, hvor man kommer ud med flere ar.”

Han understreger, at The Mental Health Bill har potentiale til at forbedre situationen, men at lovgiverne skal være langt mere ambitiøse.

Abbeys budskab er simpelt – men stærkt:
Lyt. Spørg. Vær til stede.
For nogle gange kan det redde et liv.