Velvære
Japanske forskere har svaret: Sådan undgår du grå hår
Antioxidanter har en effekt,
Kender du det, når du står foran spejlet og opdager endnu et gråt hår, der stirrer tilbage på dig som en uforskammet lille påmindelse om, at tiden går?
Bare rolig, videnskaben har din ryg – eller i hvert fald din hårbund.
Japanske forskere har nemlig opdaget, at en helt almindelig ingrediens fra køleskabet måske kan bremse dit hårs forvandling til sølvrev-stadiet.
Og nej, det er ikke en ny dyr shampoo, en magisk hårmaske eller en mirakelpille – det er grøntsager. Jep, din mor havde ret hele tiden.
Spis dig til ungdommens hårpragt
Forskere fra Nagoya Universitet har fundet ud af, at luteolin, en antioxidant der findes i selleri, broccoli, gulerødder, løg og peberfrugt, muligvis kan holde dit hårs pigmentering i live.
Altså, hvis du ellers gider at spise dem.
For at teste teorien brugte de en flok mus, der var genetisk designet til at blive gråhårede. (Tænk på dem som små pensionister med hvidt skæg og læsebriller).
Musene fik tre forskellige antioxidanter, og kun dem, der fik luteolin, beholdt deres mørke pels. Resten blev grå – og sandsynligvis en smule bitre over det.
Professor Masashi Kato, en af forskerne bag studiet, var lettere chokeret:
“Vi vidste, at antioxidanter kunne have en effekt, men vi troede ikke, at luteolin ville være den eneste, der rent faktisk virkede. Det her kræver mere forskning – og måske en større portion selleri.”
Hemmeligheden bag luteolin: Hårfarvens bodyguard
Så hvordan virker det? Luteolin beskytter de celler (melanocytterne), der producerer hårfarve.
Normalt, når vi ældes, begynder disse celler at gå på pension, og så er det farvel til den naturlige hårfarve.
Men luteolin ser ud til at sige: “Nej nej, I bliver lige her!” og holder dem i gang.
Hvad det ikke gør? Få dit hår til at gro hurtigere. Så hvis du både kæmper med grå hår og en vigende hårgrænse, må du nok stadig overveje en anden plan B.
Hvad betyder det for os, der nægter at acceptere alderens realiteter?
Denne forskning kan potentielt betyde farvel til dyre frisørbesøg, skrigorange hjemmefarvninger og panikfarvning af udgroninger.
Hvis luteolin faktisk virker på mennesker, kan vi se frem til en fremtid, hvor hårfarve-industrien får et alvorligt identitetskrise-møde.
Men før du dropper frisørtiden og går fuld kanin på grøntsagerne, så husk:
Forskerne har kun testet det på mus indtil videre. Mennesker er trods alt lidt mere komplekse (og forhåbentlig bedre til at undgå musefælder).