Sundhed
Hjernerystelser rammer kvinder hårdere – her er hvorfor
Kvinder får faktisk lettere hjernerystelser end mænd – og de har det med at vare længere.
Du har sikkert hørt om hjernerystelser i forbindelse med sport. Eller rettere sagt, herresport.
Fodboldspillere, ishockeyspillere, NFL-stjerner, der får tæsk på daglig basis. Men her er en fun fact:
Kvinder får faktisk lettere hjernerystelser end mænd – og de har det med at vare længere. Fedt, endnu en ting vi er “bedre” til end mænd, ikke?
Hvorfor rammes kvinder hårdere af hjernerystelser?
Der er tre grunde, ifølge forskere, og ingen af dem er, at vi bare er “mere sarte”:
- Svagere nakkemuskler – Kvinders halsmuskler er simpelthen ikke lige så stærke som mænds, hvilket betyder, at vores hoveder bliver kastet hårdere bagover ved et sammenstød.
- Anderledes hjernestruktur – Kvinders hjerner har flere forbindelser mellem de to hjernehalvdele, men vores nervebaner er til gengæld tyndere. Det gør os måske bedre til multitasking, men det gør også vores hjerner mere sårbare over for slag.
- Hormoner spiller en rolle – Hjernerystelser kan fucke med vores hormonbalance, fordi hypofysen – den lille kirtel, der styrer vores hormoner – sidder lige midt i hjernen. Når den tager skade, kan det forstyrre både humør, menstruation og fertilitet.
Hjernerystelse og din menstruation – ja, det er en ting
Vidste du, at en ordentlig omgang hovedrysteri kan rode rundt i din cyklus?
Nogle kvinder stopper helt med at menstruere efter en hjernerystelse, mens andre pludselig bløder som en Tarantino-film.
Det skyldes, at hjernerystelser kan forstyrre hypofysen og dermed hormonproduktionen.
Hvis du oplever ændringer i din cyklus efter et slag mod hovedet, er det værd at tage en snak med din gynækolog eller læge.
Og ja, det gælder også, hvis du pludselig føler dig mere nede end normalt – psykiske bivirkninger som angst og depression kan også være en del af pakken.
Kvinder har også vildere symptomer
Mænd med hjernerystelser klager typisk over hovedpine, nakkesmerter og kvalme. Kvinder? Vi får lige lidt ekstra oveni hatten:
Synsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, humørsvingninger og ekstrem træthed. Og så varer vores symptomer længere. Fordi selvfølgelig gør de det.
Hvad kan du gøre?
- Tag din hjernerystelse seriøst – Hvis du har slået hovedet, så hvile dig, undgå skærme og giv hjernen tid til at hele.
- Hold øje med din cyklus – Hvis din menstruation ændrer sig markant, så kontakt din læge.
- Vær opmærksom på dit humør – Føler du dig mere nedtrykt eller ængstelig end normalt, så søg hjælp.
- Beskyt dit hoved – Hvis du dyrker en sport med risiko for slag, så sørg for at bruge det rette sikkerhedsudstyr.
Hjernerystelser er ikke kun et mandefænomen, og vi burde tale mere om, hvordan de påvirker kvinder.
Så næste gang nogen påstår, at vi er “det svage køn,” kan du fortælle dem, at vi faktisk er stærke nok til at håndtere en hjernerystelse med dobbelt så mange symptomer – og stadig komme ud på den anden side.