Verden
Hillary langede ud: “Trump gambler med nationens sikkerhed”
Der er én ting, Hillary Clinton ikke gider mere af – og det er dumhed forklædt som lederskab.
I et brandvarmt debatindlæg i The New York Times kalder den tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat Trumps nye administration for “farlig”, “kaotisk” og – måske værst af alt i hendes øjne – “proppet med amatørfejl”.
Og ja, vi taler om SignalGate – den måske mest pinlige sikkerhedsbrøler i nyere amerikansk historie, hvor topfolk fra Trump-lejren kom til at diskutere militæroperationer i Yemen… på en gruppechat. Med en journalist. Ved et uheld.
National sikkerhed på en app – med emoji’er
Forestil dig, at du er med i en WhatsApp-gruppe med dine gymnasievenner, og én af dem pludselig begynder at tale om detaljerede bombetogter. Det er cirka dét, der skete, da blandt andre forsvarsminister Pete Hegseth og vicepræsident JD Vance diskuterede flytider, dødelige angreb og triumferende skadeanmeldelser – alt sammen i en kommerciel beskedapp.
Og ja, der blev reageret med emoji’er. Fordi intet siger ansvarlig magtanvendelse som en lille “💪” efter en militæroperation.
Clinton kalder det “farligt og dybt useriøst”. Og man må sige – det lyder mere som et Call of Duty-discord end ledelsen af verdens største militærmagt.
Læs også:
Elon Musk trækker i trådene – men ikke med navn
En anden torn i Clintons side? Den dramatiske nedskæring i den føderale administration, som den nye regering har sat i gang. Bag kulissen står – surprise – Elon Musk, Trumps uofficielle tech-guru, som Clinton ikke nævner direkte. Men når hun snakker om “milliardærer uden erfaring” og “Silicon Valley-logik anvendt på udenrigspolitik”, så ved vi godt, hvem der bliver hentydet til.
USAID – altså USAs udviklingsagentur – er blevet skrottet. Et træk Clinton mener undergraver smart power, den strategi hun selv var med til at opbygge, hvor militær styrke bliver bakket op af diplomati, udviklingshjælp og kulturel soft power.
“Amerika under Trump bliver blindere, svagere og mere isoleret,” skriver hun.
“Bravado over brainpower”
Clinton går også i kødet på Trumps og Hegseths kritik af diversitet i hæren og deres generelle macho over metode-mentalitet. Hun kalder det “bravado frem for visdom” og stiller spørgsmålet: Har de overhovedet en plan? Eller gambler de bare med nationens sikkerhed?
“Hvis der findes en storslået strategi bag det her, så kan jeg ikke se den. Og hvis ikke – så er vi i større problemer, end vi tror.”
Konklusion: Når emoji’er ikke kan redde dig
Clinton slutter sit indlæg med en isnende advarsel: Hvis denne trend fortsætter, vil SignalGate være det mindste af vores problemer.
Og hun har en pointe. For i en verden med krige, geopolitiske skred og AI på fremmarch, så er det måske ikke ideelt, at folk med atomkoder bruger samme gruppechat som resten af os planlægger fredagsbar på.
Amerika har brug for ledelse – ikke bare store arme og store munde.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: