Kvindekamp
Gen Z presser på: Menstruationsorlov skal være næste skridt for arbejdspladsen
78 procent af Gen Z’erne i en ny undersøgelse svarer, at de synes, menstruationsorlov burde være en mulighed på arbejdspladsen
Unge på arbejdsmarkedet, især fra Gen Z, mener, det er på tide, at virksomheder begynder at tage menstruation seriøst og indfører orlov, der ikke sluger ens sygedage eller ferie.
Fra barsel til blødning: En ny slags orlov på vej?
De fleste er efterhånden vant til at høre om barselsorlov og fleksible børnepasningsordninger.
Men nu vil en stor del af den yngre generation også have arbejdsgivere til at tage hensyn til den månedlige cyklus, og tilbyde betalt menstruationsorlov.
78 procent af Gen Z’erne i en ny undersøgelse svarer, at de synes, menstruationsorlov burde være en mulighed på arbejdspladsen.
Blandt kvinder mener 25 procent, det er en nødvendig sundhedstilpasning, mens 53 procent mener, det i hvert fald bør være en valgfri mulighed. Interessant nok er mænd i Gen Z næsten lige så støttende.
Men hvad er det egentlig, man taler om?
Jo det handler om, at menstruerende medarbejdere får et fast antal betalte fridage om året, som kan bruges på dage med stærke smerter eller andre fysiske gener under menstruation eller overgangsalder.
I nogle tilfælde handler det også om muligheden for at arbejde hjemmefra på de hårdeste dage.
Læs også:
Ikke bare pause, men produktivitet
En undersøgelse fra Holland viser, at menstruationssmerter i gennemsnit koster op til ni produktive arbejdsdage om året, fordi folk møder op alligevel og arbejder i smerter.
Og i lande som Japan og Indonesien har menstruationsorlov faktisk eksisteret i årtier, men det er stadig langt fra standard i mange vestlige økonomier.
Virksomheder i Australien er begyndt at tage trenden til sig.
For eksempel tilbyder organisationen Victorian Women’s Trust 12 årlige dage med menstruationsorlov, og både ledelse og medarbejdere oplever højere produktivitet og øget trivsel.
I USA tilbyder tech- og softwarefirmaer som Nuvento og Chani allerede lignende politikker.
HR-konsulent Bryan Driscoll siger det ret klart: Det handler ikke om særbehandling, men om at anerkende en biologisk virkelighed, halvdelen af verdens befolkning lever med.
Han tilføjer, at Gen Z ikke har meget tålmodighed med gamle normer, og de kræver reelle forandringer, ikke bare flotte ord i personalepolitikken.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: