Verden

Gen Z lærer nu sprog via memes og K-pop

Hvad får du, hvis du krydser hjernedød doomscrolling, TikTok, og et brændende ønske om at forstå, hvad dine K-pop-idoler egentlig synger om?

Gen Z lærer nu sprog via memes og K-pop
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 4. april 2025

Du får… sproglæring 2.0. Velkommen til den nyeste Gen Z lifehack: at blive flydende i spansk, koreansk og fransk – uden at åbne en bog.

“Una cerveza, por favor” er ikke nok længere

Ifølge Google er der gang i noget nyt. Søgninger på sprogindlæring er steget med over 900% det seneste år (!), og forklaringen kan være simpel: rejsefeber.

For med en tsunami af Ryanair-billetter, billige tapas og TikTok-videoer fra Tokyo er der flere unge, der tænker: “Hey, måske skulle jeg lære lidt mere end bare ‘merci’ og ‘dos mojitos’.”

Memes og musik som sprogundervisning? Ja tak.

På TikTok vælter det ind med videoer, hvor Gen Z og Millennials praler af at have lært et nyt sprog – udelukkende gennem K-pop, reggaetón og hjernesmeltende memes.

Og det lyder måske som en dårlig undskyldning for at undgå lektier, men sprogeksperterne bakker faktisk op.

“Rap og popmusik er fyldt med slang og rytme – det hjælper med udtale og hukommelse,” forklarer sprogunderviser Claudio Gausti fra City Lit.

Altså: Hvis du har hørt Bad Bunny gentage “baby” 48 gange på et beat, har du faktisk været til sprogundervisning. Surprise.

Fra ‘brainrot’ til ‘bonjour’

Det stopper dog ikke ved musik. Memes – ja, de der halvt-forståelige billed-tekster fra fjerne hjørner af internettet – er blevet et værktøj for sprog-entusiaster. TikTok-brugeren @language.baddie siger det bedst:

“Hvis du lærer sprog og ikke ser brainrot og memes – hvad laver du så?”

De korte, visuelle og ofte fjollede opslag giver en indgang til slang, humor og kultur, som intet klasselokale kan tilbyde. Plus: Du lærer sproget i den kontekst det bruges – altså ikke “The cat is on the table”, men mere “Je suis dead af 😂”.

Lærer du noget? Ja. Sætter du hjernen på autopilot? Også ja.

Claudio anbefaler dog, at du også kigger på lidt længere indhold – som YouTube-videoer fra native speakers, og måske en podcast eller to, hvor nogen rent faktisk taler langsomt og giver mening.

Men hey, vi dømmer dig ikke, hvis du foretrækker memes over grammatikøvelser. Hvis du kan lære koreansk ved at binge BTS og lære fransk gennem franske vine-TikToks, så kører du vel bare med tidsånden.