Verden

Fra balletsko til kampzone: Nathalie byttede sit liv som danser for frontlinjen

For bare få år siden var Nathalie Vlasenko mest bekymret for, om hendes mikrofon virkede, og om turistbussen ankom til tiden.

Fra balletsko til kampzone: Nathalie byttede sit liv som danser for frontlinjen
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 6. april 2025

I dag arbejder Nathalie Vlasenko i en bunker tæt på frontlinjen i det østlige Ukraine – hvor lyden af eksplosioner ikke længere får hende til at ryste, men snarere til at rette sig op og gøre sig klar.

Hun plejede at vise Ukraines skønhed frem for verden. Nu forsøger hun at redde den – én såret soldat ad gangen.

En ny slags hverdag

Som tolk for Frontline Medics oversætter hun mellem læger og de soldater, der bliver hastet til stabiliseringspunkter – interimistiske klinikker klemt ind mellem skyttegravene og hospitalerne. Det er ikke et job for sarte sjæle: amputationer, døde kammerater og skrigende smerte er blevet hendes nye virkelighed.

”Hvis ingen kommer ind med skader i løbet af en vagt, så er det en god dag,” siger hun. Men de gode dage er sjældne.

Livet på pause – med livet på spil

Nathalie er 32 og fra Odesa – den smukke havneby ved Sortehavet, hvis historiske centrum i dag står sønderskudt trods UNESCO-status. Hun forlod sin familie og sin gamle hverdag som tour guide for at komme tættere på sin forlovede, der arbejder i efterretningstjenesten. Det var ikke nok for hende at være tilskuer. Hun ville bidrage.

”Du vænner dig til det på en måde,” siger hun om krigen. ”Men det gør ikke smerten mindre. Det er en eksistentiel sorg, en træthed så dyb, at jeg ikke længere har flere tårer at græde.”

Dødens nærvær

Det hårdeste? At skulle transportere de døde. Ofte uden ID. Ofte uden navn. Hun fortæller om en ukendt soldat, hvis lig hun sad med alene, og lagde hånden på, mens hun bad for ham og hans familie. Den slags øjeblikke ændrer noget i en – for altid.

”Du tænker på opkaldet hjem. På familien. På at han aldrig kommer tilbage.”

Ballet i kampstøvler

Når mørket bliver for tungt, finder hun tilbage til sin gamle passion: ballet. Hun begyndte først at danse som 20-årig, men trinene sidder stadig i kroppen – selv i kampuniform. Hun har delt videoer, hvor hun danser i skyttegravene. Det er ikke for likes. Det er for overlevelse.

”Det hjælper mig med at finde ro. Det er terapi.”

Et håb, der nægter at dø

Nathalie er en del af kampagnen Frontline of Freedom, som skal minde resten af Europa om, at krigen i Ukraine ikke kun handler om geopolitik – den handler om mennesker. Om dem, der kæmper for retten til at leve, danse og drømme.

Hun håber stadig på fred. Ikke i morgen, ikke næste uge – men engang. Indtil da fortsætter hun med at gøre det, hun kan: redde liv, fortælle sandheden og bevare en lille flig af skønhed midt i alt det grimme.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.