Haven

Foderbræt kan gøre dine fugle syge

Vi ved det – det er hyggeligt at fodre småfuglene. De pipper, de vipper, og hele haven får Disney-vibes. Men nu kommer der en alvorlig advarsel til dig med foderbræt.

Foderbræt kan gøre dine fugle syge
Foto: Pexels
Camilla Hansen
Af Camilla Hansen 23. marts 2025

En dødelig parasit spreder sig blandt britiske (og danske!) havefugle, og det kan være dit foderbræt, der gør det værre.

Fuglesygdommen, der rammer hårdt – og smitter via din foderstation

Den skyldige hedder Trichomonosis – også kaldet “canker” – og den angriber fuglenes mund, svælg og spiserør. Det lyder klamt, og det er klamt. Fuglene kan ikke spise, får svært ved at trække vejret, og dør i stigende antal. Især grønirisk og bogfinke bliver ramt, men også spurve, dompapper og mejser er i risikozonen.

RSPB (den britiske pendant til DOF) har derfor stoppet salget af traditionelle foderbrætter og flade foderstationer – og det bør du også overveje, hvis du gerne vil beholde dine små havevenner i live.

Drop foderbrættet – og hæng frøene op i stedet

Ifølge fugleekspert Lucy Taylor fra Vine House Farm er løsningen simpel: Hængende frøautomater er vejen frem.

“Brug aldrig flade foderflader, især ikke dem med bakker under, hvor madrester og fugleklatter samler sig,” forklarer hun. “Det bliver en buffet for bakterier og parasitter.”

Fugle – og især finker – har en dårlig vane med at spise hvad end, der ligger foran dem. Og hvis en syg fugl har tabt lidt frø, så er næste gæst smittet på et splitsekund.

5 hurtige tips til en fuglevenlig foderplads

  1. Køb foderautomater, der kan skilles ad
    Hvis du ikke kan gøre den ordentligt ren, er det kun et spørgsmål om tid før sygdom spreder sig. Vælg noget, du kan tage fra hinanden og vaske.
  2. Gå efter runde siddepinde
    Ja, det lyder som fugle-mode – men for rødkælke og bogfinker er runde siddepinde et must. De kan ikke sidde ordentligt på lige pinde og dropper derfor foderet (og bliver måske svækkede).
  3. Undgå billig plastik
    De billige automater går hurtigt i stykker, bliver gule og er squirrel bait. Køb ordentligt grej – dine fugle (og din tålmodighed) vil takke dig.
  4. Squirrel-proof er ikke bare en gimmick
    Grå egern er som små ninjaer med stjålet proteinpulver. Hvis de får adgang, holder småfuglene sig væk. Brug metalnet, fjederlukkere eller andre smarte løsninger.
  5. Større foderautomater = bedre værdi
    Flere “spisepladser” betyder færre konflikter og mere effektiv fodring. En seksports automat koster typisk kun lidt mere end en lille – men gør en kæmpe forskel.

Konklusion: Vil du være en god fugle-onkel? Så ryd op i dit setup

Det er ikke nok bare at hælde frø i en skål og håbe det bedste. Med lidt omtanke kan du redde liv – og samtidig få en have fuld af sunde, glade småfugle. Og hey, hvem vil ikke gerne være den lokale fugle-whisperer?