Samfund

EU vil have handelsfred med USA – og chefforhandleren er klar i mælet

EU og USA forsøger at undgå en eskalerende toldkrig, og EU’s chefforhandler Maroš Šefčovič melder, at man er “fuldt ud engageret” i at nå en handelsaftale. Efter Trumps seneste udmelding om at udskyde told på EU-varer til 9. juli, er der nu en ny chance for at lande en løsning – og markedet åndede lettet op.

EU vil have handelsfred med USA – og chefforhandleren er klar i mælet
© European Union, 2025, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Efter et par hektiske handelsdage med svingende udmeldinger fra Washington, går EU nu ud med en klar besked: Vi vil have en aftale. Punktum.

EU’s chefforhandler og handelskommissær, Maroš Šefčovič, gjorde det mandag klart på X (tidl. Twitter), at EU-Kommissionen er “fuldt ud engageret” i at lande en handelsaftale med USA. Det skete efter et – ifølge ham – “godt og konstruktivt” opkald med USA’s handelsminister, Howard Lutnick, og den amerikanske handelsrepræsentant, Jamieson Greer.

Handelsdrama i transatlantisk stil

Baggrunden? Jo, det har været lidt af en rutsjebanetur.

For blot få dage siden truede Donald Trump med en 50 procents toldmur på europæiske varer fra 1. juni – en melding, der sendte chokbølger gennem både danske og internationale finansmarkeder. Men så – bum! – natten til mandag skiftede tonen, og præsidenten meddelte, at de højeste toldsatser sættes på pause frem til 9. juli.

Det giver EU og USA et nyt vindue til at forhandle i fred (forhåbentlig).

Markeder i sving – og told som våben

Usikkerheden omkring handelsrelationerne har mærkbart påvirket markederne de seneste måneder. Trump har gentagne gange talt om nye toldsatser, både mod EU og mange andre lande. I april blev den såkaldte “basistold” lanceret, og siden er der blevet truet med alt fra 20 til 50 % told – afhængigt af, hvem han har været sur på.

Og det er netop det, EU nu forsøger at svare på: ikke med modtrusler, men med diplomati og forhandling.

Handelsaftale i sigte?

Det store spørgsmål nu er, om parterne kan nå hinanden inden 9. juli. Der er pres på fra begge sider – både økonomisk og politisk – og chefforhandlernes kontakt er et skridt i den rigtige retning.

Men én ting er sikkert: Ingen gider en toldkrig midt i en i forvejen udfordrende global økonomi. Så alt tyder på, at der bliver knoklet i kulissen for at lande en aftale, før endnu en told-deadline tikker ind.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.