Samfund

Danmark opruster: Mette siger ja til massivt NATO-forslag

Danmark står ved en historisk skillevej. Med Mette Frederiksens godkendelse af NATO’s forslag om markant oprustning træder vi ind i en ny æra. Det handler ikke længere bare om politik – det handler om beredskab, afskrækkelse og ansvar.

Danmark opruster: Mette siger ja til massivt NATO-forslag
News Oresund, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons
Malene Kristiansen
Af Malene Kristiansen 2. juni 2025

Mette Frederiksen har trykket på den helt store forsvarsknap. Danmark skal bruge over 50 milliarder kroner ekstra på militær oprustning – og det er ikke bare symbolpolitik. Det er et historisk kursskifte, der sender os helt op i den militære superliga i NATO.

Fra “naive” til kampklar

Statsministeren lægger ikke fingre imellem: Danmark har været for naive i forhold til truslerne fra øst. Hun henviser direkte til Rusland og kalder situationen for alvorlig:

“Vi opruster for at undgå krig. Det her handler om vores sikkerhed og frihed.”

Derfor har Frederiksen nu godkendt et NATO-forslag, der betyder, at Danmark skal op over 3 % af BNP i forsvarsudgifter – et niveau, vi ikke har været i nærheden af siden Den Kolde Krig.

Hvad betyder 3 % af BNP?

Det lyder tørt, men tallet er vildt:

  • Allerede i 2024 er Danmark steget til 2,4 %
  • Nu sætter vi kurs mod 3+ % inden 2027
  • Det svarer til over 50 milliarder ekstra kroner

Vi snakker nye kampfly, ammunition, missilsystemer, IT-krigsførelse og logistik. Alt skal opdateres – og det skal gå hurtigt.

Efterretningstjenesten advarer

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste kan Rusland allerede inden to år udgøre en direkte trussel mod NATO’s østlige grænser. Hvis Vesten ikke opruster lige så hurtigt som Rusland, kan Østersølandene – inkl. Danmark – være i farezonen.

Derfor har Frederiksen nu givet grønt lys til, at Forsvarschefen kan gå i gang med massive indkøb allerede nu.

Grønland og Arktis i fokus

Men oprustningen handler ikke kun om Ukraine og Rusland. Frederiksen har også markeret sig som en stærk stemme, når det gælder suverænitet i Arktis, særligt omkring Grønland. Her ønsker hun at styrke Danmarks militære tilstedeværelse og samtidig fastholde samarbejdet med USA – men på danske præmisser.

Mere EU, men stadig NATO

Frederiksen lægger vægt på, at Europa skal tage mere ansvar selv. Hun har flere gange talt for et stærkere europæisk samarbejde – især i tilfælde af, at USA trækker sig tilbage fra nogle af sine forpligtelser i NATO.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.