Verden

Barsel, løn og formue: Kvinder rykker frem, men glasloftet består

Selvom tallene viser enkelte fremskridt, er virkeligheden, at det meste står stille – og det er på tide, at nogen tager ansvaret for at skubbe udviklingen fremad.

Barsel, løn og formue: Kvinder rykker frem, men glasloftet består
Foto: Pixabay
Kathrine Frich
Af Kathrine Frich 27. februar 2025

Vi har rundet 2025, men hvis man troede, at ligestillingen for længst var på plads, så må man tro om igen.

Ifølge årets Diversitetsbarometer står kvinder stadig uden for døren til de store direktionslokaler i det private erhvervsliv, mens der i den offentlige sektor endelig er opnået en nogenlunde ligelig fordeling af mænd og kvinder i toppen.

Men lad os ikke smide konfetti endnu.

For selvom tallene viser enkelte fremskridt, er virkeligheden, at det meste står stille – og det er på tide, at nogen tager ansvaret for at skubbe udviklingen fremad.

Fremskridt – men med sneglefart

Der er fire områder, hvor kvinder har vundet lidt terræn.

Lønvæksten mellem mænd og kvinder i de første fem år efter uddannelse er blevet mere lige, barselsfordelingen er blevet bedre, og mænd tager nu i gennemsnit fire uger mere, end de gjorde før det nye EU-direktiv.

Derudover er forskellen på mænds og kvinders nettoformue blevet en smule mindre, og i den offentlige sektor har flere kvinder fundet vej til ledelsesgangene.

Men hvis vi kigger på de rigtige magtpositioner, de tunge direktørposter i erhvervslivet, så er der ikke sket noget nævneværdigt siden 2023.

Den private sektor synes stadig at have svært ved at tage skridtet mod reel ligestilling i toppen.

Hun fandt designerbukser til 7 dollars i genbrug

Læs også: Hun fandt designerbukser til 7 dollars i genbrug

Fra skåltaler til handling

Gine Maltha Kampmann, direktør i den uafhængige tænketank EQUALIS, siger det meget direkte:

“Vil vi have et ligestillet og diverst dansk arbejdsmarked, bliver vi nødt til at droppe skåltalerne til fordel for konkrete strategier og målrettede handlinger, der står på viden og data.”

Det er her, vi står fast i kviksandet. Alle kan blive enige om, at ligestilling er vigtigt – men hvorfor bliver det ikke prioriteret?

Professor i økonomi Nina Smith, der leder EQUALIS’ advisory board, kalder situationen direkte skuffende:

“Selvom vi ser små positive takter, lader konklusionerne i dette års barometer meget tilbage at ønske. Der er ingen tvivl om, at det kræver en mere målrettet indsats både fra virksomheder og rent politisk, hvis vi skal se en seriøs udvikling mod mere ligestilling i de kommende år.”

Talentspildet i toppen

Når kvinder ikke får samme adgang til ledelsesposter, handler det ikke kun om retfærdighed – det handler om økonomi og innovation.

Hvis virksomheder vil have de skarpeste hjerner til at drive fremtidens forretning, skal de også sikre, at de bedste talenter ikke bliver overset, glemt eller skubbet ud af karrierespillet.

Ifølge Majbritt Skov, cheføkonom hos Deloitte, mister virksomheder en enorm mulighed for at fastholde og udvikle deres dygtigste medarbejdere.

“Langt de fleste er enige om, at ligestilling og diversitet er en væsentlig dagsorden. Alligevel forspilder mange virksomheder chancen for at fastholde og udvikle talenter til og i topledelsen.”

Med andre ord: Det er ikke kvinderne, der mangler ambitioner – det er systemet, der stadig ikke formår at skabe de rette rammer for, at de kan tage de øverste poster.

Skal vi stadig vente i årtier?

Hvis vi fortsætter i samme tempo, kommer Danmark til at vente mange år, før kvinder har en reel chance for at bryde igennem glasloftet i erhvervslivet.

Så hvad skal der til? Mindre snak og flere handlinger. Politikere, virksomheder og organisationer må tage det næste skridt – for vi har hørt skåltalerne før.

2025 er året, hvor vi burde have været længere. Spørgsmålet er, om vi stadig taler om de samme problemer om 10 år.

Passagerer på luksus-cruise blev bedt om at slukke lyset og trække gardinerne for

Læs også: Passagerer på luksus-cruise blev bedt om at slukke lyset og trække gardinerne for

Genbrugs-guld: Hendes 6-dollar tallerken viste sig at være designerware

Læs også: Genbrugs-guld: Hendes 6-dollar tallerken viste sig at være designerware