Tre nemme julechokoladeprojekter (med eller uden børn)



26. november, 2016 - kl. 06:00
Forfatter: Conni Lagergreen Schmidt


Synes godt om Aniston.dk

Del artiklen

En af de helt store fordele ved at have bedrevet et site som dette i mere end syv år er, at man får nogle helt særlige oplevelser, som ikke er alle forundt. 

Og det er jo faktisk ikke kun mig, der oplever en hel masse særlige, lærerige og spændende ting. Lillemanden får nogle gange også lov til at være med, fordi han jo i en del år efterhånden har været min trofaste sidekick.

En af de oplevelser, som han helt sikkert vil huske tilbage på med stor glæde, er det besøg på Magasins chokoladefabrik, som vi havde fornøjelsen af at deltage i forleden.

Det var et visit, som han længe havde set frem til, og efter besøget tror jeg da også, at han muligvis har en fremtid foran sig som chocolatier.

I hvert fald gik han op i sin chokoladeproduktion med liv og sjæl, og jeg har sjældent set ham så koncentreret om noget, som han var om at lave chokoladeslikkepinde, hjemmelavet pålægschokolade samt sine helt egne fyldte chokolader. Alt sammen ting, som han selv lavede og valgte pynt til - med kyndig vejledning fra det dygtige personale på Magasins chokoladefabrik i Hvidovre.

Alt det chokolade, som vi kan købe i Magasin, er nemlig i dag lavet netop der på chokoladefabrikkern i Hvidovre. Selvom produktionen faktisk, i tidernes morgen, startede i små lokaler i Lille Kongensgade i nærheden af Magasin på Kongens Nytorv, som man dog efter nogen tid voksede ud af.

Chokoladen er dog stadig lavet af nogle af de fineste råvarer: Massiv chokolade med kakaoindhold på over 70 pct. og marcipan af søde spanske mandler.

Det var bl.a. de gode råvarer, som Lillemanden fik lov til at slå sig løs i - sammen med alskens topping i festlige farver, masser af udstyr og, naturligvis, chokolade nok til at bade i!

I alt prøvede den lille kommende chocolatier kræfter med tre forskellige opskrifter, som vi sagtens kunne finde på også at kaste os ud i herhjemme, nu hvor vi har oplevet, hvor sjovt det kan være at lave sin egen chokolade - og at børn faktisk sagtens kan være med, når det handler om at lave gode, lækre kvalitetschokolader til julemåneden.

Og orker man ikke at lave chokoladen selv, så er det jo godt, at den gode chokolade også kan købes for penge, og at bl.a. Magasin bugner med chokolader til alle aldre og præferencer. Bl.a. de fineste chokoladejulekalendere til både børn og voksne (som i øvrigt indeholder noget bedre (og sundere) chokolade end dem, man køber for 30 kr. i Netto ...!)

Fælles for alt det, som Lillemanden i øvrigt lavede på Magasins chokoladefabrik, var masser, masser af topping (og fyld) :-D Men det er kun en del af charmen ved at have børn med i køkkenet.
 

Chokoladeslikkepinde med masser af topping


Det er ret nemt at lave chokoladeslikkepinde af ren mørk eller lys chokolade.

Du skal bruge:
- Tempereret chokolade
​- Toppings efter eget valg
​- Pinde (evt. flade skeer)

Sådan gør du:
Læg pindene på en bageplade beklædt med bagepapir. Pindene skal gerne have noget, som kan støtte de relativt store chokoladeslikkepinde, så de ikke dratter af pinden. Alternativt kan flade skeer evt. bruges, eller slikkepindene kan laves mindre, så de kan sidde på en almindelig ispind eller lign.

​Fordel chokolade på og omkring den enkelte pind (evt. med en sprøjtepose), og bank så pladen ned i bordet, til den flydende chokolade har fordelt sig ligeligt omkring pinden.

​Pynt med alt det topping, I orker, mens chokoladen stadig er flydende, og stil så slikkepindene på køl.


Hjemmelavet pålægschokolade

Den købte pålægschokolade kan godt være en anelse tynd. Men så er det jo godt, at man selv kan lave sin egen pålægschokolade i lige netop den tykkelse, som man foretrækker ... Det er oven i købet ret nemt!

Du skal bruge:
- Tempereret chokolade efter eget valg
​- Evt. topping

Sådan gør du:
Tag en bageplade beklædt med bagepapir, og fordel chokoladen i et jævnt lag på mere eller mindre hele bagepladen.

​Pynt med nødder, revet chokolade eller andet, og lad chokoladen køle af.

​Når chokoladen er lige netop så afkølet, at du stadig kan stikke en negl i den og fornemme, at den giver efter uden at knække, kan du skære kanterne af chokoladestykket og sidenhen skære pålægschokoladen ud i passende firkanter.

​Stil din pålægschokolade på køl, og nyd så din søndagsmorgenmad.


Fyldte chokolader - med masser af fyld

At lave hjemmelavede fyldte chokolader er naturligvis noget, der tager lidt længere tid og lidt mere koncentration end slikkepinde og pålægschokolade. Og hvis der er børn med i køkkenet, skal de nok have en hånd undervejs. Men der er til gengæld sjovt at lave - og smager godt!

Du skal bruge:
- En chokoladeform
​- Tempereret chokolade efter eget valg
​- Marcipan, hakkede nødder, nougat eller andet fyld
​- En spartel

Sådan gør du:
​Tag chokoladeformen, og hæld den tempererede chokolade i, så hullerne i formen er fyldt. Vi penslede først formen med ganske lidt spiseligt guldstøv for et fint og eksklusivt look. Så det tip er hermed lige givet videre.

​Skrab den overskydende chokolade af, vend bunden i vejret på chokoladeformen over et stykke bagepapir, og bank forsigtigt på siden, så alle luftbobler kommer ud, og I kun har den rene, tynde chokoladeskal tilbage.

​Læg formen med bunden i vejret på en skål eller lignende, så chokoladen kan sætte sig ordenligt og tørre.

​Skrab nu overskydende chokolade af, så der ikke stikker chokolade op fra formen, når chokoladen er stivnet helt.

​Nu kan I begynde at fylde chokoladeskallerne med guf efter eget valg. Husk ikke at fylde skallerne helt til toppen, da fyldet så vil stikke ud af bunden på de færdige chokolader.

​Når alt fyldet er på plads, kan I tage en lille bunsenbrænder, hvis I har sådan en, og lige køre den hen over de næsten færdige chokolader. På den måde kommer bund og top af chokoladen til at fæstne bedre. Men det kan også sagtens lykkedes uden, hvis man ikke har den store udstyrspark i køkkenet.

​Tag nu formen, og hæld tempereret chokolade på hele formen. Fordel med en spartel, skrab overskydende chokolade af, og sæt hele herligheden på køl (gerne i nogle timer eller over nat).

​Nu kan chokoladerne bankes ud af formen, og det er tid til at sætte tænderne i de første hjemmelavede fyldte chokolader :)
 

Jeg har lagt lidt billeder op af processen, så der er lidt ekstra hjælp at hente i billedgalleriet ovenfor.

​God fornøjelse!

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Conni Lagergreen SchmidtFølg på:Instagram

Vil du skrive for os?

Relaterede artikler
Synes godt om aniston.dkDel artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen