Aniston

Sprogbøffer med løj

Hvis du ikke læser korrektur på dine tekster, risikerer du at blive til grin.

Forleden kunne man læse følgende overskrift fra Politiken: "Ministeren er helt enig i den kradse kritik". 
Kradse er noget, man gør, fx hvis det klør. Hvis det er en anden, der kradser, er der al mulig grund til at udtrykke en kras (uden d) kritik. Men en krads kritik!!! Det må være noget med, at den kritik, der udtales, suppleres med, at man kradser den, man kritiserer.
Man ser det for sig!

I en jobannonce efterlyses i overskriften "En terminal medarbejder" til et firma i Albertslund. Gad vide, hvor grænsen går? Altså, hvor syg skal man rent faktisk være for at komme i betragtning? Døden nær? En terminal medarbejder er jo døende, ligesom en terminal patient.

Særligt komisk bliver det, når der senere i jobannoncen tilbydes en varig stilling til den rette ansøger. 

Overvej lige paradokset!

Ovenstående eksempler er hentet i Facebook-gruppe, hvor 53.000 medlemmer morer sig over velsmagende sprogbøffer, som de støder på i deres dagligdag: i avisen, på skilte, i blade, på tv og så videre.
Man kan hurtigt blive genstand for andres morskab, særligt hvis man laver sjove stavefejl. Eksemplerne her er komiske, og derfor ikke alvorlige, hverken for Politiken eller firmaet i Albertslund.

Værre er det dog, hvis et firma i sin interne eller eksterne skriftlige formidling konsekvent excellerer i stavefejl, grammatiske fejl og tegnsætningsfejl. Det kan ramme troværdigheden hårdt, fordi et sjusket sprog er en markør for sjusk generelt. Hvorfor handle med et sjusket firma, når der er så mange alternativer.

Hvis man som virksomhed vil sikre sig, at de tekster, man skriver, er fejlfrie og velformulerede, har man to muligheder. Man kan opkvalificere en af sine egne medarbejdere, eller man kan få udført korrekturlæsning af et professionelt firma med speciale i korrektur af tekster. En korrekturlæser vil rette alle sproglige fejl, både stavefejl, tegnsætningsfejl og grammatiske fejl. 

Hvis korrekturlæseren er meget fortrolig med sproget, vil han også være i stand til at omformulere sproget de steder, hvor sætningerne er knudrede eller måske ligefrem svære at forstå. Teksterne skal jo gerne sidde lige i øjet, så modtageren falder pladask for budskabet. Det er alt andet lige en fordel, hvis man har et salgsbudskab i teksten.
Man kan også rette sine tekster selv, men det forudsætter selvfølgelig en vis forståelse for sprog og et vist kendskab til dansk retskrivning. Det bliver ikke lige så godt, som hvis det er en professionel korrekturlæser, men følger du disse fem tips, bliver sproget i hvert fald bedre.

KORREKTUR TIP 1. Zoom teksten op
Fejlene skjuler sig ofte i detaljen, fx kan tastefejl være svære at få øje på. Hvis du sætter skriftstørrelsen op, fx til størrelse 20, eller hvis du zoomer ind på teksten, så den bliver større, vil du med sikkerhed få øje på flere fejl, ganske enkelt fordi de fylder mere.

KORREKTUR TIP 2. Sæt lyd på ordene
Der er mange, der har meget sværere ved at formulere sig flydende og naturligt på skrift end mundtligt. Sproget bliver kringlet, tungt og usikkert, men man ser det ikke selv, når man sidder opslugt af korrekt stavning, syntaks og tegnsætning. Her kan det være en god idé at læse sin egen tekst op for sig selv, for når man sætter lyd på ordene, hører man de dårlige formuleringer.

KORREKTUR TIP 3. Brug robotten
De fleste bruger Word, når de skriver tekster. Word har faktisk en udmærket stavekontrol. Det er langt fra alle fejl, den fanger, men hvis man gør det til en vane at gå stavekontrollens røde markeringer igennem, vil man typisk spotte en del fejl pr. side, som man ikke havde fået rettet uden stavekontrollen.

KORREKTUR TIP 4. Undgå de typiske fejl
Det er typisk de samme fejl, der går igen på tværs af tekster. De fejl, der scorer højt i fejlstatistikkerne, er præsens-r, fejl i sammensætninger og kommafejl. Får man styr på de fejltyper, kan man reducere det samlede antal fejl betragteligt.

KORREKTUR TIP 5. Giv dig god tid
Mange fejl kommer af, at man ikke har læst grundig korrektur på sin egen tekst. Hvis du afsætter 2 timer til at skrive en tekst, skal du planlægge efter at skulle bruge mindst 30 min. på korrektur. Så vil du opleve, at din fejlprocent falder.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce