Brugernavn
Kodeord
Aniston.dk
Brugernavn
Kodeord

Mest aktive i forum

cmvs

Seneste logins

cmvssvennebananMax Skovlund HansenJonas Hollændersmoke-weedronnie-mortensen
Nattergalevej 6,1, DK-2400
+45 31 400 410redaktionen@aniston.dk
2014-04-17

Rodekassen

Del
Send artiklen til en ven på messenger:

Psykopat

Synes godt om Aniston.dkDel artiklenLog ind med Facebook -
få adgang til alt!
 
 
Skrevet af

Har du mødt sådan en?

Har du mødt en person, som ved jeres første møde fascinerede dig, men som du alligevel ikke helt forstod? Fandt du hurtigt ud af, at du faktisk ikke kunne fordrage personen, og at du faktisk var lidt bange for ham/hende? Tror du også, at du har mødt en psykopat?
Psykopater kan ofte være enormt fascinerende og interessante mennesker. De er rigtig gode til at samle folk om sig, og deres smiger gør i første omgang folk trykke ved deres selskab. Derved får psykopater ofte en hel masse venner, som dog hurtigt forsvinder igen i takt med, at vennerne opdager, at der er noget galt. At der gemmer sig andre og meget skræmmende aspekter under psykopatens finpudsede ydre.

Den succesrige psykopat

Mange af de psykopater, der går rundt blandt os, er folk i toppositioner i samfundet. De er ofte succesrige og handlekraftige, og udadtil virker de enormt selvsikre og stærke. Men selvom psykopater kan ligne mennesker med ben i næsen - mennesker, der har styr på deres liv - så er psykopater inderst inde i dyb krise.

De føler ingen selvtillid, de er utrygge og angste, og de er altid i forsvarsposition, da de føler, at alle vil dem ondt. Derfor har de en tendens til at angribe verbalt - især hvis de føler sig forurettet.

De lider også af manglende indlevelsesevne, og derfor kan de ikke sætte sig ind i andre menneskers sted. Når de føler for noget, gør de det med det samme, selvom det er uhensigtsmæssigt i forhold til andre, fordi de ikke kan kontrollere deres impulser.

Det, der specielt kendetegner psykopater, er, at de ikke har mange hæmninger - de føler ikke skyld, hvilket resulterer i, at de hele tiden skal finde en syndebuk for de ugerninger, som de selv begår.

De søger altså at lægge skylden over på andre mennesker, for at de kan glemme deres egen skyld. Og det bedste er, hvis de kan lægge skylden over på ofret, da dette helt overbeviser dem selv om, at det, de gjorde, kun var en retfærdighed.

Splittede personer

Alt dette resulterer i en splittet person med mange forskellige bekendtskaber - en person, som folk ikke kan holde ud, fordi personen angriber dem ved den mindste fornærmelse - eller blot ved en forsigtig forespørgsel.

På grund af den manglende impulskontrol, virker psykopaten ofte humørsyge. Han eller hun veksler hele tiden mellem forskellige humørstadier, og det vil ofte være i voldsom grad, sådan at når psykopaten er glad, er han eller hun virkelig glad; og er psykopaten ked af det eller direkte vred, vil det være umuligt at opholde sig i det samme rum, da psykopatens tilstedeværelse vil ødelægge atmosfæren med det dårlige humør.
En flydende grænse

Det er dog meget svært at sige, om et menneske er psykopat. Alle mennesker kan kortvarigt lide af disse karaktertræk - for eksempel under voldsom stress - da trækkene er en del af ethvert menneske.

For at en person kan blive diagnosticeret som psykopat, skal karaktertrækkene være helt udtalte, og de skal præge hele personligheden, ligesom de skal have været en del af personligheden i en længere periode.

Man behøver altså ikke at være psykopat, bare fordi man stjæler og prøver på at smide skylden over på andre - eller hvis man under stress lider af humørsyge og sparker til døren af arrigskab over, at nøglerne igen er blevet væk

Der er dog ingen tvivl om, at mange lever i kontakt med psykopater - enten på arbejdet, i familielivet eller i omgangskredsen. Men mange ved det ikke! Man skal være uhyrligt tæt på for at opdage fuldt ud, at der er noget galt, selvom man kan have en fornemmelse af, at alt ikke er som det skal være.

Ofte får psykopater medhold i omgangskredsen, hvis samleveren pludselig vil skilles, da alle andre end samleveren opfatter psykopaten som yderst intelligent og behagelig - hvorfor skulle den pæne mand da være sådan en diktator?

Barndommen har skylden

Der er blevet forsket meget i psykopati, og hvorfor nogle mennesker udvikler psykopatiske træk; og der er en del sammenfald, der tyder på, at barndommen har skylden.
De fleste psykopater har oplevet en trist barndom uden særlige kærlighedstilkendegivelser. De har ofte lidt under forsømmelse af deres indre behov som varme, nærhed, kontakt og forståelse. Derudover er mange psykopater opfostret i hjem med alkoholmisbrug, kriminalitet og selvmordsforsøg; og mange har enten haft skiftende opdragere eller ingen far. Dette skaber problemer i personlighedsopbygningen.

De mange opdragere har måske været direkte modsigende i forhold til hinanden, eller psykopaten har haft skiftende tilhørsforhold til deres mor - vekslende imellem kulde og varme, kærlighedserklæringer og afvisning på grund af druk eller anden misbrug. Og måske har barndomshjemmet været direkte præget af fysisk vold.

Ingen ved det med garanti - men nogle tror også, at der kan være biologiske sammenhænge. At uheldige sammensætninger af arv fra moderens og faderens karaktertræk blandet med uheldige miljøpåvirkninger, kan få et uheldigt slutresultat.

Kvindelige psykopater

De fleste mennesker ser den typiske psykopat som en mand. Men meget tyder på, at fænomenet er mere ligeligt fordelt mellem kønnene. Grunden til at man oftere støder på de mandlige psykopater er, at mange af dem har toppositioner i samfundet.

Mens kvinderne oftest terroriserer i hjemmet eller på et lavere niveau på arbejdspladsen, kan den psykopatiske topchef terrorisere fra et højere plan, og det ender derfor i et stort forbrug af ansatte, der går psykisk ned.

Har jeg mødt en psykopat?

Det er ikke så længe siden, jeg mødte en person, som jeg følte, var psykopat. Det var en kvinde, og hun var taget til London uden penge og uden at fortælle nogen derhjemme om det. Hun havde 2 piger og en eksmand, som hun påstod, at hun var blevet skilt fra, fordi han var voldelig. Jeg tænkte blot: Hvem lader sine 2 unger blive hos en voldelig mand uden at fortælle nogen, at man tager til London!"

Dog fandt hun på andre historier til andre om, at han var nærig, og at hun ikke gad ham mere, og så virkede hendes historie knap så troværdig mere.

Men det var ikke det eneste. At hun havde mærkelige familieforhold med eksmanden, der efter sigende var fra asien, og hvis forældre boede i Sydfrankrig var bare en anden ting. Ingen ved om det var opspind eller virkelighed. Men at hun regnede med, at hun kunne leve i London - bare ved at klippe lidt hår på et dansk hotel - det var for naivt. Det bliver man dog ikke psykopat af.
Charmerende - eller hvad?

Det uhyggelige var hendes personkarakter. Hun var en meget charmerende og spændende personlighed, som snakkede uafbrudt, og som jeg godt kunne lide til at starte med.

Hun virkede dog mærkeligt barnagtig til trods for hendes "nogle og 30 år". Hver gang hun blev præsenteret for en god nyhed, flippede hun helt ud i de vildeste lykønskninger, og hun kunne blive ved at tale om det i timevis i et enormt skingert og eksalteret toneleje.

Jeg var lykkeligvis ikke en af dem, som hun viste sit indre overfor, da jeg skulle på arbejde det meste af tiden.

Men der var et par personer, der måtte lide under hendes behandling. Hun ville med dem overalt, og flere dage i forvejen havde hun allerede arrangeret shoppingture og hyggeture med de samme få mennesker. En af mine veninder fortalte mig om deres shoppingtur, som hun var dybt chokeret over.

På indkøb med en psykopat

De var taget på et marked, hvor den psykopatiske kvinde flere steder følte sig uretfærdigt behandlet, fordi prisen efter hendes mening var for høj. Derfor tog hun lige en ekstra ting hist og her - sådan for retfærdighedens skyld!

Da kvinden opdagede, at hun havde taget en bog, som ikke sagde hende noget, skiftede hendes sindsstemning pludselig fra at være opløftet og glad til at være enormt sur over at have "købt" en bog, som hun ikke kunne bruge til noget. Og det var da også ekspedientens skyld!

Derudover fik hun min veninde til at købe sig mad hele tiden, da hun ikke selv havde råd. Hun benyttede sig af den metode, der hedder at få den anden til at føle sig skyldig og forpligtet - men ikke nok med det. Hun var tørstig, og imens min veninde købte sandwichs, følte kvinden, at hun også blev nødt til at tage en flaske vand med sig. Derudover var de inde på en frisørskole, hvor de pludselig var alene i et rum med frisørartikler; og kvinden kunne ikke dy sig. Der var et par ting, som hun manglede, og de kunne snildt være i tasken.

1000 kroner

Da de var kommet hjem, og jeg opholdt mig alene med kvinden, fortalte hun mig, at hun var lidt ked af, at min veninde ikke ville give hende noget. Efter hendes mening havde hun givet hende så meget, men min veninde havde ikke givet noget til gengæld. Det undrede mig meget, og da jeg var alene med min veninden, fortalte jeg hende, hvad kvinden havde sagt.

Min veninde var endnu mere chokeret efter dette. Hun forstod ikke, hvorfor kvinden sagde den slags, eftersom hun havde givet hende 2 måltider den dag og aftensmad dagen forinden. Men så kom hun i tanke om, at kvinden havde bedt hende om 1000 kroner, fordi hun manglede penge. Og hun skulle da nok få dem igen! Det havde hun dog afslået, men fordi kvinden vidste, at min veninde havde penge på kontoen (som næsten var brugt op), var hun blevet dybt fornærmet.

Psykopatens nedtur
Herefter kom turen til mig - dog gennem de andre, da jeg var på arbejde. Hun havde også fundet ud af, at jeg havde nogle penge stående på en konto; og hun var overbevist om, at jeg kunne låne hende penge, da vi havde den samme bank hjemme i Danmark. Heldigvis nåede hun aldrig at spørge mig direkte, da hun brækkede sin lilletå og så hurtigt som muligt ville ud af landet.

Det var her, hun var virkelig mærkelig - det var her hun begyndte at skræmme mine veninder. For efter hendes uheld og hendes mislykkede forsøg på at skaffe penge, var hendes humør kulsort. Hun brugte resten af tiden i London på at sidde og mugge på værelset, mens hun gjorde det ulideligt for enhver, der forsøgte at hjælpe hende. Derfor blev hun ladt alene, og det tog sin tid for hende at køle ned, da hun samtidig følte sig svigtet.

Afgang fra KFUK

Den dag hun tog af sted, hjalp vi hende til bussen, der afgik til lufthavnen. Selvom vi af alle kræfter havde forsøgt at forklare hende, at Easy Jet ville være ligeglade med hendes lilletå, og at hun ikke kunne komme på et fly af den grund, havde vi ikke lyst til at stoppe hende.

Hun fik sin vilje og tog bussen. Vi var glade, bortset fra at vi skulle ned på kontoret, der ikke vidste, at hun var rejst, og fortælle dem, at hun nok skulle betale de penge tilbage, som hun skyldte dem. Vi var dog ikke så sikre på, at hun talte sandt, og derfor havde vi det elendigt med at give dem beskeden. Men nogle skulle jo gøre det!

Det var nu slet ikke så slemt. Kontoret forstod, at det ikke var vores skyld, selvom de forståeligt nok var enormt sure over, at hun var smuttet fra regningen.

Det viste sig, at hun skyldte dem omkring 650 kroner. Desuden følte KFUK sig snydt, da de havde gjort rigtig meget for at hjælpe hende.

Hun havde sendt en mail til dem om, at hun virkelig var i problemer, og at de blev nødt til at give hende tag over hovedet. De kunne kun give hende en madras, da der var overbooket; men det er meget mere, end alle andre hoteller ville have gjort, og hun havde da et sted at sove. Derudover hjalp personalet på KFUK hende med en hel masse teknisk - så som forsøget på at få åbnet en bankkonto, hvilket dog ikke lykkedes.

Til trods for den megen hjælp vedblev hun at klage over den behandling, hun havde fået på KFUK, da hun mente at en madras på gulvet ikke svarede til det hun betalte for. Dette var formentlig det, der kunne retfærdiggøre at hun smuttede fra regningen.
Opkald fra en psykopat

Herefter ringede hun til os flere gange fra lufthavnen: om vi ikke ville hente hende, eller i det mindste låne hende 1500 kroner til flybilletten, da hun ikke havde nok penge.

Hun forsøgte at få os til at føle medlidenhed og sagde blandt andet, at hun havde ringet hjem til familie og venner, men at ingen ville hjælpe hende derfra - hvorfor skulle vi så? Vi havde kun kendt kvinden en uge!

Desuden havde vi også fundet ud af, at hun havde lavet det samme nummer før, da en anden fra KFUK havde en far, der kendte hende. Han vidste, at hendes mand ikke var voldelig, og at alle i Københavns frisørkredse kender hende for det hun er: skrup skør!

Efter det første opkald fra lufthavnen ignorerede vi resten af hendes opkald. Vi lyttede blot til telefonsvareren og undrede os over det sindssyge kvindemenneske, som vi efterhånden anså for at være psykopat.

Ærlig talt: "Hun skræmte os fra vid og sans."
Synes godt om Aniston.dkDel artiklenLog ind med Facebook -
få adgang til alt!
 
 
Relaterede artikler

Annonce

Debatforum

Han bliver så stor!
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Gøgens kalden
Artikler 0 svar
[Konkurrence]: Paper Collective 2014
Artikler 0 svar
Påskeægsjagt med Kinder
Artikler 0 svar
Prikken over i'et
Artikler 0 svar
Inspiration 2014: Suit Up
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Frost
Artikler 0 svar
International Gin & Tonic dag
Artikler 0 svar
Kom nuuuu forår
Artikler 0 svar
Fire gode til påskefrokosten
Artikler 0 svar
Påsken er højsæson for madspild
Artikler 0 svar
Coca-Cola + Riedel
Artikler 0 svar
Acne Studios lancerer Adriana sneakers
Artikler 0 svar
Live stream fra Australia Fashion Week
Artikler 0 svar
Hvem løber med årets Danish Beauty Award...
Artikler 0 svar
Vær en god ven, og vind 10.000 kr.
Artikler 0 svar
Sæsonens lækreste jakker til børn
Artikler 0 svar
Stylebox er på modeljagt
Artikler 0 svar
Tea Tree Oil til bumsen
Artikler 0 svar
Bløde sommersorbetter til kroppen
Artikler 0 svar
Gå for kvinders hjerter
Artikler 0 svar
Mr. & Ms. Wheat Rabbit
Artikler 0 svar
Shopping i Monte Carlo
Artikler 0 svar
Nye nudes til læberne
Artikler 0 svar
Tendens 2014: Sensuelle undertoner
Artikler 0 svar
[Anmeldelse + konkurrence]: Olsen Banden...
Artikler 0 svar
Silverfoxy
Artikler 0 svar
Forårssol og solcreme i lommestørrelse
Artikler 0 svar
Reima fylder 70
Artikler 0 svar
Adidas Originals går forårsfarveamok
Artikler 0 svar
Amsterdam med børn
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Hundrede års kvindsomhed
Artikler 0 svar
Følelsen af 8 timers skønhedssøvn
Artikler 0 svar
[Konkurrence]: Gyldne isnyheder fra Cart...
Artikler 0 svar
Snapas og herlige nyheder fra Graasten
Artikler 0 svar
TOPSHOP X ADIDAS ORIGINALS
Artikler 0 svar
Depend Rough Sweet
Artikler 0 svar
Forår i Amsterdam - på dansk
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Half Bad - Halvkode
Artikler 0 svar
TOMS forvandler kaffe til vand
Artikler 0 svar
Inspiration: 1990'erne er tilbage
Artikler 0 svar
Nordisk vaffeldag
Artikler 0 svar
Lagersalg hos Racoon Outdoor og Phister ...
Artikler 0 svar
Grøn mod rødmossethed
Artikler 0 svar
Fælles favorit
Artikler 0 svar
Nye uhmm-melvarianter fra Amo
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Dyrenes hverdag
Artikler 0 svar
Tendens 2014: Striber
Artikler 0 svar
Opskrift på salte og søde vafler
Artikler 0 svar
Bundgaard har fået webshop
Artikler 0 svar
Lagersalg hos Ej Sikke Lej
Artikler 0 svar
Tuborg gi'r en kvajebajer
Artikler 0 svar
Oriflame til fejlfri hud
Artikler 0 svar
Froosh Shorty
Artikler 0 svar
The Body Shop favorit til neglebåndene
Artikler 0 svar
Forår i luften
Artikler 0 svar
Fashion is for Idiots og andre statement...
Artikler 0 svar
Godt at vide om fedt
Artikler 0 svar
Steak og Blowjobdag
Artikler 0 svar
Forårsnyheder fra Dove
Artikler 0 svar
Oslobåden - kun for kvinder
Artikler 0 svar
Copenhagen Fashion Week: 5 Preview AW14
Artikler 0 svar
essie forår 2014
Artikler 0 svar
Cheap Monday brillekollektion
Artikler 0 svar
Forårsguf fra Ticket to Heaven
Artikler 0 svar
Footner
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: The Hunger Games Catching ...
Artikler 0 svar
Mere fylde til håret med Matrix Biolage
Artikler 0 svar
[Konkurrence]: Forårsnyheder fra NIVEA
Artikler 0 svar
Let kulør til læberne
Artikler 0 svar
Makeup-looket fra Wackerhaus
Artikler 0 svar
Copenhagen Fashion Week: Minimarket AW14
Artikler 0 svar
Plaster på, plaster af, hudorme væk
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Slut put finale
Artikler 0 svar
1,2 mio senge i én
Artikler 0 svar
[Anmeldelse]: Gå væk, Ghana
Artikler 0 svar
Fred's Federation
Artikler 0 svar
Tropiske tendenser fra Scotch R'Belle og...
Artikler 0 svar
Dolce&Gabbana Mosaico
Artikler 0 svar
Karl Lagerfeld brilledrømme
Artikler 0 svar
Emma och Malena
Artikler 0 svar
Guide til makeupbørster
Artikler 0 svar
David Andersen X HH Simonsen
Artikler 0 svar
Copenhagen Fashion Week: Cheap Monday AW...
Artikler 0 svar
Copenhagen Fashion Week: A Question Of A...
Artikler 0 svar
Åh vi smukke kvinder
Artikler 0 svar
Mortabu
Artikler 0 svar
Førstehjælp til ødelagt hår
Artikler 0 svar
Forår, regntøj og vokseværk
Artikler 0 svar
Vælg glas efter din drik
Artikler 0 svar
Forår hos MarMar Cph
Artikler 0 svar
Kapow Papaw
Artikler 0 svar
Forårets farver
Artikler 0 svar
Når forårsrengøring kan gøre en forskel
Artikler 0 svar
Fejring af fantastiske kvinder
Artikler 0 svar
De skønneste øjenskyggepaletter fra e.l....
Artikler 0 svar
Caroline Blomst x Deichmann
Artikler 0 svar
NemFisk
Artikler 0 svar
Copenhagen Fashion Week: MAXJENNY! AW14
Artikler 0 svar
Spis dit hår sundt
Artikler 0 svar
Det betyder lamperne
Blå betyder at du har læst alle indlæg i tråden
Grøn betyder at der er nye indlæg i tråden som du endnu ikke har læst
Gul betyder at du endnu ikke har læst noget i tråden
Rød betyder at der er en anden bruger der har svaret dig direkte, og du har endnu ikke læst svaret

Shopping-guide