Aniston

Øl for dummies #5

Øllets fjender!

Øl er ikke bare øl - det er den hellige drik; men har du gang på gang fået en doven, halvkedelig bajer i brugsen; og har det ødelagt din lyst til øl? Lær om Øllets fjender og undgå dem.

TID
Øl for dummies #5
Vine kan lagres, men man skal aldrig prøve sig frem med at lagre en almindelig øl. En øl kan gennemsnitligt holde sig i 3 måneder, og derfor har man i EU vedtaget at alle øl skal datomærkes.

Dog - ingen regel uden undtagelser - nogle stærke øltyper kan faktisk holde sig i meget lang tid for en øl, og de bliver også mere afrundet efter 6 måneder til et helt år. Disse er f.eks. Barley Wine med høj vægtfylde, Old Ale, Trippel Bock, Belgisk Trappist med høj vægtfylde. Men man skal ikke vente mere end et år - herefter er de formentlig ikke gode længere.

Hvis man er i tvivl om en øl er for gammel, og den samtidig er i flaske, kan man tjekke den ved et hurtigt blik. Der må ikke være mere end 2,5 centimeter fra øllet til kapslen - så køb den ikke!

KULDE/VARME

Øl tåler ikke ret godt varme - derfor skal øl helst køles ned og holdes væk fra solbestrålede, varme vinduer.

LYS

En anden grund til at holde øllet væk fra solen er lysets skadelige virkninger. Der sker nogle kemiske reaktioner i humlen, og derfor kommer en lysbestrålet øl til at smage forfærdeligt.

FLASKER

Flasker er ikke decideret en fjende for øllet, men man skal i hvert fald lade være at ryste dem, ligesom med dåser. Det har øllet ikke godt af. Desuden er det en god idé at gå efter de mørke flasker, da de beskytter bedre mod lys end lyse flasker gør - bare et tip.

DÅSER

Dåser er blevet en meget populær emballage. Førhen smagte øllet af dåsen, men sådan er det heldigvis ikke længere. Derfor er dåsen heller ikke så stor en fjende længere - bare en miljømæssig, dårlig investering.

FADE

Fade (eller fustage) er fantastisk gode til at holde øllet godt på, men de er også forfærdelig tunge - omkring 70 kilo - og der ligger ulempen for den almindelige øldrikker. Man kan dog få brug for en eller flere fustager til en stor fest, og her er et par tips til en god fadølsfest.

Hold det koldt - enten med et enormt køleskab eller blot ved at placere fustagen i en stor spand og putte is på toppen og i bunden af spanden.

Lad fadet stå lidt i ro alene efter levering - det får eventuelt skum efter rystning til at lægge sig.

Nænner du ikke at levere fadet tilbage med en ølrest, så hæld resten op i en rengjort plasticspand og nedkøl den med det samme.

Læs også de andre afsnit i serien:

Øl for dummies #1

Øl for dummies #2

Øl for dummies #3

Øl for dummies #4
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce