Aniston

Øl for dummies #3

Kend dit glas

Øl er ikke bare øl - det er den hellige drik, som skal nydes i det rette glas, ved den rette temperatur og på den rette måde. Det er også vigtigt at bruge det rette glas!

GLASSET

En sætning som ofte høres, når folk bydes på en øl: "Selvfølgelig, jeg kan sagtens drikke af flasken!" - NEJ, for Guds skyld ikke!!! For så kan du jo ikke høre, se og lugte til øllet - og den bliver ikke iltet! Det er det værste, du kan gøre! Du bliver nødt til at have et glas for at få den fulde nydelse, men man kan ikke bare bruge et hvilket som helst glas.

Det vigtigste er, at glasset kan indeholde en hel øl inkl. skum. Der findes også specielle glas, som passer til en helt bestemt øl; men hvis man ikke har disse bestemte glas, er det også i orden at bruge det man lige har for hånden - bare man ikke drikker fra flasken!

Her beskrives 7 typeglas.
ANNONCE
Øl for dummies #3
Type1

Dybe, tulipanformede glas bruges til stærke øl som f.eks. Belgiske Ales. (Se tegning)

Type2

Almindelige pint-glas bruges til Stouts. (Se tegning)

Type3

Man bør bruge små cognac-agtige glas til Barley Wine, Old Ale og Imperial Stout, da de er meget rige på både alkohol og smag.

Type4

Tynde flutes på fod til visse Trappist Ales og Belgiske frugtøl. (Se tegning)

Type5

Høje, smalle glas bruges til lette, brusende øl som f.eks. Pilsner.

Type6

Høje, tykke glas bruges til hvedeøl, og de er velegnet til at holde øllet koldt i længere tid.

Type7

Glas med en stor bowle, bruges til aromatiske øl som f.eks. Berliner Weisse. (Se tegning)

ORDEN I DINE GLAS

Renhed

Det er meget vigtigt, at dine ølglas er helt rene, når der skænkes i dem. Er der støv, fedtfingre, læbestift eller andet uvelkomment på glasset, vil det hurtigt blive afsløret, når øllet når sin vej ned i det.

Hvis øllets bobler bliver liggende i bunden eller hænger på kanten under øllets overflade er det ensbetydende med at der sidder noget usynligt snavs eller fedt lige det sted.

Det er også meget afslørende ovenover øllets overflade. Hvis skummet falder sammen og efterlader store bobler betyder det også at glasset ikke var rengjort.

Rengørings-metoder

Der er flere metoder til rengøring af ølglas. Nogle mennesker skyller deres glas lige efter brug, andre vakser normalt i sæbevand og skyller grundigt for at få sulforesterne væk, mens andre igen skyller glassene i varmt vand uden sulfo for helt at undgå sæberester.

Men her følger den mest fanatiske af slagsen:

1) Tilsæt et par teskefulde tvekulsurt natron til en balje med varmt vand. 2) Brug en stiv nylonbørste til de fjerneste afkroge. 3) Vær omhyggelig med glaskanten, og fjern evt. læbestiftrester. 4) Rens glassene i varmt vand uden tvekulsurt natron. 5) Lufttør glassene i et tørrestativ.

Man kan eventuelt også nøjes med en tom opvaskemaskine, hvis man ikke ønsker at være for fanatisk...

Men det er i hvert fald vigtigt at man ikke tørrer glassene i et viskestykke - dette vil kun tilføre glassene støv og fedtpartikler - og så er man lige fedt!

Opbevaring

Noget andet, der kan ødelægge din rengøring fuldstændig er en forkert opbevaring. Undgå at opbevare glassene i køkkenet, hvor der unægtelig er store mængder lugte, fedt og røg. Brug et aflukket skab, og opbevar glassene med bunden i vejret for at undgå eventuelt støv i selve glasset.

TEMPERATUREN

Dette har jeg strejfet i sidste afsnit, men lige for udpenslingens skyld:

Øl må ikke være for koldt, men heller ikke for varmt; det kommer dog altid an på, hvilken øl det er, du nyder:

Luksus-lagerøl: 6-9 grader.

Kvalitets-ale: 7-11 grader.

Autentisk Stout: 13 grader (engelsk kældertemperatur)

Barley Wine, Old Ales, Trippel Bocks: Svagt afkølet eller ved stuetemperatur. (ca. 18 grader)

Jo koldere - jo mindre kulsyre, og jo mindre kulsyre - jo mindre aroma. Derfor er det jo en alvorlig sag, hvis øllet er for koldt. Man kan simpelthen ikke smage øllet, men det er selvfølgelig kun godt, hvis man ikke kan lide den.

SKÆNKNING
ANNONCE
Øl for dummies #3
Man kan ofte se en engelsk gentleman forsigtigt hælde en øl op ved at sætte glasset på skrå og hælde langs siden hvorved skummet holdes på et minimalt niveau. Derimod har tyskere det ry at de altid vender bunden i vejret på flasken når de hælder op, hvorved det skummer ud over det hele.

Der går faktisk en lille historie om, hvordan en engelsk spion blev taget af tyskerne under 2. verdenskrig, fordi han hældte sit øl op på den engelske måde. Det vides dog ikke om det kun er en skrøne.

Men nok om det. Den tyske måde er faktisk bedst.

Generelt set skal man gøre det på den tyske måde, da kuldioxiden frigives ved en aggressiv skænkning. Ellers vil den først frigives i din mave, hvorefter du vil føle trang til at bøvse højlydt! Desuden er uskænket øl ikke altid velsmagende, fordi den er for gasagtig. Desuden er det ved iltningen de velduftende aromaer kommer frem. (Husk at dufte lige efter skænkningen - aromaerne forsvinder hurtigt.)

Men ingen regel uden undtagelse. Der er tre typer øl, hvor det er bedst med den engelske gentlemanfacon:

1. Hvedeøl og øl med lukket korkprop har tendens til at skumme ekstra meget. Vær derfor lidt forsigtig.

2. Flaskegærede øl (øl, der eftergærer i flasken) bundfælder ofte - derfor kan man lade de sidste par centimeter blive i bunden.

3. Lyse lagerøl skal faktisk hældes fuldstændig på gentlemanens facon - ellers får man et glas fyldt med skum.

Vidste du at: Et tilpas skum skal minimum være 2.5 centimeter tykt.

Læs også de andre afsnit i serien:

Øl for dummies #1

Øl for dummies #2
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce