Aniston

Øl for dummies #1

Smagningens kunst

Øl for dummies #1
Øl er ikke bare øl - det er mere end det - det er den hellige drik, som ikke bare skal bælles ned, men nydes i det rette glas, ved den rette temperatur og ikke mindst: på den rette måde.

Øl er en drik, der ofte forbindes med drenges dårlige drukmanéer - de bæller den ned for at slukke tørsten og nyde godt af virkningen.

Piger derimod vælger hellere en farverig blanding af sprut og soda, som gerne pyntes med parasoller, aber og stjernekastere. For øl smager ikke godt! - det er tyndt, bittert og man får kvalme af det!

Du har måske ret - hvis altså det er fordi, du ikke har smagt andet end en almindelig Tuborg.

Men der findes faktisk andet end Tuborg, og her er et par fif til, hvordan du finder din foretrukne øl!

DE FEM STADIER

Det der skal til, for at man kan nyde en øl, er selvfølgelig, at man kan lide den. Det finder man kun ud af ved at smage på forskellige øl af forskellig karakter. Men inden vi går videre til de forskellige typer, så lad os lige gennemgå smagningens kunst.

Her er de fem stadier meget vigtige, også selvom det i bund og grund handler om at sige: Den er fantastisk - eller - den er forfærdelig.

Første stadie

Her skal du bruge din lugtesans, da en tredjedel af dine smagsevner er forbundet med din næse.

Du skal simpelthen tjekke øllets aromaer og dens bouquet.

Med aroma menes duften af henholdsvis malt (ofte karamelagtig eller chokoladeagtig) og humle (mere græs-, urte- eller harpiksagtig). Og med bouquet menes aromaens styrke - hvor kraftig øllet dufter.

Udover disse dufte kan man f.eks. opleve frugt-, smør- eller alkoholaromaer, og disse stammer ofte fra gæringen. Hvis du støder på en øl, der lugter mistænkeligt af plastic, rådne æg eller våd hund - så drik det ikke - det er formentligt dårligt - ligesom rødvin med "prop".

Andet stadie
ANNONCE
Øl for dummies #1
Efter du har brugt din lugtesans, er det vigtigt at betragte øllets udseende. Det gælder farven, klarheden og skummet.

Farven kan variere utrolig meget. Ligefra strågul til helt sort, og ofte hænger farven sammen med smagen: lys for let og nogle gange lidt bitter, og mørk for tung og sød; selvom dette dog er en regel med undtagelser.

Klarheden er noget, som mange synes er vigtigt, da de føler, at deres øl er "snavset", hvis der er for meget grums i. Det er heller ikke noget, man oplever særlig ofte, da den moderne teknik har gjort det muligt at filtrere øllet, så det næsten er helt krystalklart.

Førhen filtrerede man ikke øllet, og derfor var øl en meget næringsholdig drik. Man kan dog få nogle få typer øl, der ikke er filtreret, og som stadig har den gamle touch. F.eks. Witbier og Hefeweizen.

Skummet er også en sag for sig selv. Det er meget vigtigt, at der under skænkningen danner sig skum, og at der bagefter bliver ved med at være lidt skum oven på øllet. Og ligeså vigtigt er det, at skummet danner de såkaldte "belgiske kniplinger" på glassets sider, jo mere der bliver drukket af det.

Men det er ikke sikkert, at der er noget galt med øllet, selvom skummet ikke er helt i orden, for ofte er det glassets skyld, da det er nødvendigt for skummets udfoldelse at være i et helt rengjort glas.

Tredje stadie

Så er vi endelig nået til det, det egentlig handler om. Her skal du smage på de herlige væsker, og samtidig skal du faktisk inddrage fjerde stadie, da disse to punkter hænger uadskilleligt sammen.

Men først smagen: Det vigtigste, du skal tænke på er, at bruge alle din tunges smagszoner. Du skal ikke bare hælde det ned og tænke: "nå, det var det!" Nej, slyng øllet rundt i munden, og lad hele din tunge nyde oplevelsen; og når du har sunket din tår; lad da eftersmagen få sin fulde styrke, inden du tager næste slurk - for det er ligeså meget den, der er med til at give dig den gode oplevelse. Det er for resten eftersmagen, man populært kalder for "finish".

Du kan prøve dig frem, om du kan skille de forskellige aromaer fra hinanden, og her kan oplyses, at malten giver øllet en lidt tung og sødlig karakter, mens humlen giver en mere urteagtig og ofte bitter smag.

Fjerde stadie

Øllets krop - dens fylde er ligeså forskellig fra øl til øl som smagen og farven. (Det skal endnu engang understreges, at dette stadie hører uadskilleligt sammen med tredje punkt, da det er under smagningen, at man skal lægge mærke til øllets krop.)

Man må aldrig sige, at man kan smage, at øllet er koldt eller varmt - det er en følelse - og derfor kalder man det "at føle øllets mundfylde eller krop". Man skal bogstaveligt talt beskrive, hvordan man føler øllet i munden. Om det er tykt eller tyndt, varmt eller koldt; blødt, bredt eller brusende for ikke at sige cremet.

Femte stadie

Til sidst kommer din vurdering. Indtil videre har du objektivt beskrevet den øl, du har smagt; og nu gælder det om at vurdere, om du kan lide harmonien mellem de forskellige sanseindtryk.

Det er helt din egen vurdering, og der er intet forkert svar. Synes du, at det er en god øl, så er den god. Synes du, at den er dårlig, tja... Så er den vel dårlig - I hvert fald for dig.

Så, nu gælder det bare om at finde den lokale ølstore, købe en masse forskelligt, samle vennerne og så smage på sagerne indtil I finder den type øl, som I hver især bedst kan lide.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce