Aniston

Louis 121092-2922

Debut roman af Johanne Algren

I løbet af 60 kapitler tager Johanne Algren dig med ind i Louis' hemmelige verden, hvor frustration og ensomhed står på dagsordenen. Men Louis har en plan og sommerferien til at virkeliggøre den i... Tror hun!

Louis 121092-2922
Louis' går i niende klasse og er for så vidt en hel almindelig pige, med forældre som er skilte, og ikke længere taler med eller om hinanden. Med en far som går mere op i sin nye kæreste, og sit ansigt udad til end i de problemer, som omkredser en teenager uden ståsted.

Louis' forsøger alle de gængse metoder for at gøre opmærksom på sin situation, fra trods til ligegyldighed. Da intet åbenbart virker, drukner hun til sidst sine frustrationer i en tåge af stoffer. Joints bliver hendes daglige ridder i skinnende rustning, som kan beskytte hende mod smerten.

Samtidig kaster hun sig fra fyr til fyr, for blot at mærke hun er i live, alt imens hun desperat søger efter kærlighed og ømhed. Sex bliver og er for hende blot midlet, som måske bringer hende nærmere målet, nemlig en kæreste, som forstår hende og giver hende den ømhed, hun så desperat mangler.

I sin søgen eskalerer alt omkring hende næsten dag for dag, chancerne og risikoen er til sidst så store, at hun mister grebet om det hele.

Det, som er det mest skræmmende ved Johanne Algren's bog, er at den så absolut er et stykke socialrealisme. Hver evig eneste dag møder vi hver især flere på vores vej, som lige så godt kunne være Louis'. Teenagere som udadtil måske virker hårde og trælse, men som i virkeligheden er både bange, frustrerede og uden ståsted.

Vi har alle så travlt med at bevare facaden, at vi glemmer at se rigtigt efter, og derfor heller ikke mærker smerten, selv når den stirrer os ind i ansigtet. Johanne Algren skærer dobbeltmoralen ud i pap, da hun af giver Louis en far som er skoleinspektør, en stedmor hvis omsorg først og fremmest gælder nogle afrikanske krukker, og en mor som har stiftet ny familie på Fyn, og mener at moderlighed kan udtrykkes gennem en telefon og en bakbog. Der er ikke noget at sige til at Louis føler sig både alene og svigtet, og den frustration overfører Johanne Algren fra første side til læseren, på en måde så man føler sig, som var man selv inden i huden på Louis.

Louis 121092-2922, er en skræmmende og foruroligende bog, men også en vigtig bog. Den form for bøger, som alle forældre burde have et eksemplar af, den dag deres børn træder ud af børneskoene, og bliver til små voksne. Men også en bog, som alle vi andre vil have godt af at læse, så vi måske kunne vende irritation til forståelse. Johanne Algren har med sin bog overtrådt grænsen mellem fiktion og virkelighed, man ender med at være decideret usikker på, om Louis nu også kun er et fantasiprodukt, eller måske virkelig eksisterer og i dag sidder og venter et sted på fyn.

Louis 121092-2922 er en af de bedste, og mest gribende bøger jeg længe har læst.

Besøg også Louis på Facebook og MySpace
                                                                                                                                                                  
Forfatteren:

Johanne Algren er født i 1978 i København, men opvokset på en gård mellem Helsingør og Tikøb. Allerede som 15-årig flyttede hun hjemmefra og boede et år i London fra hun var 16 til 17 år. Året efter, som kun attenårig, blev hun vært på programmet Det Elektriske Barometer. Tre år efter, i år 2000, fik hun så sit eget talkshow på P1, med navnet Midnatsekspressen. Fra 2002-2004 var hun derefter vært på ungdomsprogrammet Klubværelset, ligeledes på P1. Siden 2006 har hun så været tilknyttet DR Fiktion og B&U på Danmarks Radio.
 
Bogen udkom den 28. februar 2008 og koster 149 kroner.

Tak til forlaget Phabel for anmeldereksemplar.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce