Aniston

Karen Simonsen og ghanesiske piger bag nyt design

Karen Vedel-Simonsen – en af Danmarks mest succesrige designere – giver en hånd til organisationen SOS–Børnebyerne.

Sammen med en gruppe unge forældreløse og fattige piger i Ghana har hun designet tørklæder til modebevidste kunder i Danmark. Unika-tørklæderne lanceres op til modemessen i København i næste uge og fra i dag sælges de i Munthe Plus Simonsens butikker i København og Århus.

Karen Vedel-Simonsen har nøje udvalgt SOS-Børnebyerne-projektet i Ghana til den velgørende indsats, fordi hun her har kunnet bidrage med sin viden og erfaring fra modebranchen. På en af SOS-børnebyernes skoler i Ghana har hun undervist fattige og forældreløse piger i design, så de får en chance for at skabe en bedre tilværelse for sig selv.
ANNONCE
Karen Simonsen og ghanesiske piger bag nyt design
Det hele startede ved sidste års modemesse, hvor Karen Vedel-Simonsen modtog firmaet ECCOs Walk IN Style Award på 250.000 kroner. Pengene skulle gives videre til et godt formål efter eget valg. Men for hende var det ikke nok bare at give penge videre. Hun ville med egne øjne se, hvem der fik glæde af pengene, og frem for alt ville hun selv gøre en indsats. Derfor rejste hun i november sidste år til Ghana for at bo i en SOS-børneby sammen med forældreløse afrikanske børn. Herfra tog hun hver dag hen for at tegne og sy sammen med pigerne på designlinjen på den lokale SOS-værkstedsskole - en teknisk skole. Her er nogle af pigerne forældreløse og bor i SOS-børnebyen. Andre er helt fattige piger, der med hjælp fra SOS-Børnebyerne får en fremtid som syersker.

'Det lyder måske mærkeligt at lære ludfattige piger i Afrika, der dårligt nok har til mad, at designe til moderne danske kvinder. Men for mig har det været vigtigt at fokusere på lighederne mellem os i stedet for forskellene. Og inspirationen er bestemt gået begge veje. For mig er det stort, når kulturerne smelter sammen i designet', siger Karen Vedel-Simonsen.

Sammen med pigerne har Karen Vedel-Simonsen skabt en række unikke tørklæder af nogle af de skønne lokale tekstiler, og Karen Vedel-Simonsen tror på, at det etniske præg vil slå an i modebilledet.  Overskuddet fra salget går ubeskåret til SOS-Børnebyernes projekt i Ghana. For de afrikanske piger har undervisningen med 'Mrs. Karen', som de kaldte hende, været en fantastisk påmindelse om, at man kan nå langt, hvis man virkelig vil. Men de har også lært, at der skal meget til for at få succes med produktion af tøj. Aftaler med kunderne skal være klare, man skal kunne præsentere sit design og der skal leveres til tiden. Det er nogle af de evner og værdier, som det har været magtpåliggende for Karen Vedel-Simonsen at give videre til de unge kvinder, som er Afrikas fremtid.
ANNONCE
Karen Simonsen og ghanesiske piger bag nyt design
'Mit ophold hos SOS-børnebyerne har overbevist mig om, at det giver mening at hjælpe. Og vi løfter ikke bare én familie, men mange, der virkelig har brug for hjælp. Personligt har det også givet mig et større perspektiv, og forhåbentlig vil dette projekt skaffe mange flere penge og håb til nogle af Ghanas udsatte piger,' siger Karen Vedel-Simonsen.     

Hos SOS-Børnebyerne er direktør Hanne Elisabeth Rasmussen glad for Karen Vedel-Simonsens engagement:

'Det har været en stor oplevelse at følge den dynamik, der opstod mellem pigerne på SOS-skolen og Karen Vedel-Simonsen. Og det betyder meget, at pigerne på den måde har fået mulighed for både at hjælpe sig selv og andre i deres situation. Vi glæder os meget til at fortsætte samarbejdet med Karen,' siger Hanne Elisabeth Rasmussen.

SOS-Børnebyerne har i forbindelse med projektet udnævnt Karen Vedel-Simonsen til ambassadør.
Fatima er 18 år og vokset op i en lille lerhytte på landet i Ghana. I store dele af hendes liv har hverdagen handlet om at få mad. Men nu ligger et tørklæde med Fatimas design i Munthe plus Simonsens butikker i Århus og København.Karen Vedel-Simonsen og de piger fra SOS-skolen, der var med til at designe de tørklæder, som nu kan købes i Danmark.

Foto: Les Kaner
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce