Aniston

Jeg kan ikke bage

Bag dit første kuld boller

Indtil i går var jeg sikker: Mine hænder var ikke skabt til at ælte dej, og mine tanker kunne ikke rumme opskrifter. Min skæbne var besejlet: Jeg ville aldrig lære at bage.

Jeg kan ikke bage
Det var søndag, og jeg havde virkelig lyst til boller. Varme boller, oversvømmet med smeltet smør. Men butikkerne var lukkede, og i brødskabet lå der kun et rugbrød og grinede tørt til mig. Og var der noget jeg ikke havde lyst til, så var det rugbrød!

Dette blev vendepunktet: Jeg gjorde op med min dårlige bage-selvtillid og besluttede, at det ikke kunne være så svært at bage et kuld boller.

Med min mor som kyndig vejleder bagte jeg mine første boller.

Kan du bage?
Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, hvis bage-selvtillid er helt i bund. Det er derfor min intention i denne artikel at videregive min nyligt erhvervede bage-selvtillid til dig.

Hvis du i forvejen er seriøs bagerjomfru med myriader af bolle-varianter bag dig, behøver du nok ikke læse videre. Med mindre altså, at du synes, det kunne være morsomt at følge mit første forsøg med dej!

For at alle kan være med, vil jeg starte helt fra bunden. Og jeg lover, at ved slutningen af denne artikel kan du invitere familie og venner på nybagte boller, der både smager bedre og har været billigere end dem du plejer at købe i det lokale supermarked.

Hvad skal du bruge?
Den gyldne huskeregel lyder: En hånd har fem fingre - du skal bruge én hånd til at bage et kuld boller på ca. 15 styk. Bare husk følgende:

1. finger: 3,5 deciliter lunkent vand

2. finger: Lidt under en pakke gær

3. finger: En kvart teskefuld salt

4. finger: To-tre spiseskefulde olie

5. finger: Mel

<br/>Hvis du husker, at en hånd har fem fingre, er du godt hjulpet. Selv har jeg med denne simple huskeregel formået at lære ingredienserne, så jeg er i stand til at videregive dem til dig her.
ANNONCE
Jeg kan ikke bage
Nu skal du i gang
Først skal du selvfølgelig vaske hænder, og hvis du har langt hår, er det en god idé at sætte det op. Når det praktiske er klaret, går du i gang med at lægge bolledejen, som jeg i punktform beskriver det nedenfor:

1. Hæld det lunkne vand op i en skål. når du mærker på vandet, skal det føles som din finger, ikke koldt og ikke varmt.

2. Smuldr gæren mellem fingrene, og rør det ud i vandet.

3. Hæld salt og olie i og rør rundt.

4. Hæld mel i og sørg for hele tiden at røre rundt, mens du hælder, så du kan bedømme, hvor meget mel der skal i. Hæld altså kun lidt mel i ad gangen, indtil dejen er rimelig fast og mulig at ælte. Den skal ikke være helt tør, men heller ikke for klistret.

5. Ælt dejen til en fast klump. (Du kan evt. bruge dejklumpen på at få dine indre aggressioner ud, for du må gerne bruge dine kræfter, når du ælter den. Og ælte den længe, så den bliver varm. Du kan for eksempel slå i den med din knytnæve! Bare sørg for at skålen kan holde til det...)

6. Læg et hviskestykke over skålen, og lad den hæve i ca. 45 minutter. Så er dejen ca. dobbelt så stor.

Udforming og bagning
Nu er du kommet i gennem det sværeste (og det var slet ikke så svært, vel?). Hæld dejen ud på bordet, og ælt den i gennem.

Du skal nu tage en bageplade, og lægge bagepapir på den. Herefter begynder du at forme bollerne. Hvis du har fulgt de ovenstående mål, skulle der gerne blive 15-16 boller i mellemstørrelse.

Når du har formet bollerne, lægger du dem på bagepladen. Her skal de hæve - igen med et hviskestykke over sig - i 30 minutter. Efter 20 minutter tænder du ovnen på 250 grader.

Når bollerne har hævet, pensler du dem med vand eller olie, og sætter dem i den varme ovn i 10 - 12 minutter. Du tager bollerne ud, tager en bolle i hånden (brug et viskestykke, ellers brænder du dig!) og banker i bunden af bollen. Hvis det lyder hult, er bollen færdig. De skal selvfølgelig være gennembagte, men ikke for hårde og tørre i overfladen.
ANNONCE
Jeg kan ikke bage
Tillykke! - Du har nu formået at skabe dit første kuld boller!

Idéer til afveksling
Når du først har prøvet at bage de klassiske hvedeboller, får du måske - ligesom jeg - blod på tanden og lyst til at udforske bagekunstens mange aspekter.

Bollerne kan varieres på et utal af måder, men den nemmeste er simpelthen at føje en af følgende ingredienser til dejen inden bagning: Rosiner, nødder, revne gulerødder, revet chokolade, kerner og så videre.

Desuden kan denne opskrift også bruges til at bage både franskbrød og pizzabunde med! - Og til fint gærbrød, hvis du erstatter ca. 1/2 deciliter væske med æg, og resten af væsken med mælk.

Jeg håber, at min artikel har lokket dig ud af dit brødskjul, og at du nu - ligesom jeg - vil give dig i kast med endnu mere bagværk.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce