Aniston

I Lucias øjne

Fornuft og følelse

7 ud af 6 stjerner
"I Lucias øjne" af Arthur Japin er en fantastisk rejse ind i et kvindesind. En sproglig oplevelse udover det sædvanlige - og en filosofisk diskussion af begreberne fornuft og følelse.
I Lucias øjne
"I Lucias øjne" foregår i Amsterdam i år 1758. Hovedpersonen er den eksklusive kurtisane Lucia (der altid bærer slør) og romanen tager sin begyndelse, da Lucia møder Monsieur le Chevalier de Seingalt (senere kendt som Casanova). Deres møde sætter gang i en masse ting i Lucia, fordi det efterhånden går op for hende, at de allerede har mødt hinanden - for mange år siden.

I flashbacks bliver Lucias livshistorie åbenbaret og man forstår, hvordan hun er blevet den kvinde, der i dag sidder tilsløret og stilfuldendt foran Seingalt. Man forstår ligeledes, hvorfor romanen hedder "I Lucias øjne" - og man aner, hvordan den må ende.

Fornuft og følelse
Egentlig er romanen en kærlighedsroman, men i kraft af de mange tanker og filosofiske samtaler kommer den til at blive meget mere end en almindelig kærlighedsroman. Det bliver en roman om at leve efter fornuften eller følelserne og om at forsage disse begreber. Om kultur og natur som modstridende begreber, kæmpende i mennesket.

Romanen er skrevet i et spændende og utroligt velformuleret sprog, som virkelig åbner døren ind til 1700-tallets Venedig og Amsterdam. Det lykkes Arthur Japin at gøre Lucias handlinger realistiske, at få læseren til at forstå, hvorfor hun må handle som hun gør.

Det er en sørgeligt realistisk roman, som man kan lære lidt historie af undervejs. Samtidig er den gribende, og forfatteren formår uden besvær at bevæge sig mellem nutid og datid i forbindelse med de mange flashbacks.

De mange og lange filosofiske samtaler er dog sommetider lidt langtrukne. De er spændende, hvis man gider sætte sig ind i det, der bliver sagt - men også hæmmende for handlingsflowet. Visse af samtalerne er dog gengivet næsten direkte som den virkelige Casanova anførte dem i sine erindringer, hvorfor det godt kan forstås, at de er medtaget.

Der er tale om en roman, der bygger på en sand historie. Historien om den første kvinde Casanova elskede - den kvinde, der knuste hans hjerte. Og måske også den kvinde, der gjorde ham til det, han blev så kendt for at være: Forfører. At der er tale om en roman, der bygger på virkelige hændelser, gør den endnu mere spændende.

Alt i alt en roman du skal læse, hvis du kan lide sprogligt gode romaner om kærlighed og livets svære valg.

Tak til Tiderne Skifter for venlig fremsendelse af anmeldereksemplar.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce