Aniston

Hunde fakta og tal

Og tips til hvordan man slipper af med sin angst for hunde

Tilsyneladende taler flere at de er bange eller utrygge for hunde, fremfor at de ligefrem lider af angst. Vi vil her med tal og gode råd, videregive dyrlægernes råd til hvordan man kan håndtere en sådan situation.
Hunde fakta og tal
En befolkningsundersøgelse viser, at ca. 25% har oplevet angstsymptomer på et eller andet tidspunkt i livet, især fobier, men også i høj grad panikangst og vedvarende angst. Der findes ingen tal på på angst for hunde.

Bidskader:Antallet af bidskader ser også ud til at være et begrænset problem. Bidskader et konstant problem - hos voksne. 64% af de ulykker, hvor hunde er involveret, skyldes bid. De resterende ulykker er f.eks. at man falder over en hund.

I løbet af 90'erne skete der næsten en halvering af antallet af bidskader ned til ca. 5000 skader om året på børn og voksne. Et tal der siden 1998 har været relativt konstant.

Faldet i antal bidskader skyldes tilsyneladende en ændret adfærd, for antallet af andre skader med hund (fald over hund, væltet af hund mv.) er i samme periode steget fra ca. 2000 i 1990 til ca. 3000 i år 2001, ligesom antallet af hunde er noglelunde konstant. Der er i samme periode IKKE indført nye regler om hunde i snor eller lignende.

Kun 2% af bidskaderne fører til indlæggelse - Der er især de mindste børn det sker for (0-5år). Over halvdelen af bidskaderne (59%) sker hos mænd. Voksne bides primært på benene.
ANNONCE
Hunde fakta og tal
Hvad skal hundeejere gøre når man møder en der er bange for hunde

Hunde skal føres i snor - med mindre det er tilladt at have dem løbende frit, i f.eks. specielle hundeskove.

Når man ser børn eller en gruppe børn komme hen imod sig, få hunden til at sætte sig - og vente til børnene er gået forbi.

Hvis et barn skriger af angst på grund af en hund, er det vigtig at ejeren får hunden sidder roligt, og at ejeren samtidig klapper den og rose den for at sidde roligt. Dermed skaber man en gensidig positiv og rolig stemning og undgår at hunden bliver bange for børn! Når hunden sidder roligt kan gruppen gå forbi i fred og ro. Det er ikke sikkert, at alle børn er færdig med at være bange, mens de passerer hunden - men de vil have lært, at gensidig respekt og afstand hjælper.

Alle hundeejere bør være opmærksomme på, at mennesker i grupper - især børnehavebørn - kan udløse at hunden gør ting, som den ellers ikke plejer at gøre - selvom den er i snor. Sitautioner opstår typisk f.eks. på smalle og befærdede fortove eller i situationer, hvor det er svært at komme væk, skal hundeejeren hele tiden have et øje på, hvem der går imod ham 50 meter længere fremme. Så kan hundeejeren nå at få kontrol over hunden, inden den begynder ellevild af glæde at løbe de fremmede i møde.

Hvad skal hundeejeren IKKE gøre:

Man må ikke skælde hunden ud når den har sat sig. Mange ejere vil gerne vise omgivelserne at de har styr på hunden. Men når de skælder en lydig hund ud (den har sat sig) bliver den forvirret og samtidig oplever f.eks. børn, at der var en grund til at blive bange - for hunden bliver jo skældt ud.

Lad en børn i flok klappe en hund. Det stresser selv en meget lydigt hunde - og det kan udløse en konflikt.
ANNONCE
Hunde fakta og tal
Hvad kan voksne gøre - der er bange for hunde

Sådan får du kontrol over din angst

Voksne skal arbejde med at være i stand til at beherske deres egen angst, så de kan handle rationelt, så den naturlige angst den voksne har ikke spredes til børnene eller i værste fald til den fremmede hund. Ofte vil voksne opleve, at de bliver mindre angste - bare ved at lære lidt mere om det.

Hvis man er alene kan man møde en løs eller en aggressiv hund så til dig roligt med siden til hunden - og bøj hovedet lidt. Hvis hunden løber rundt om dig - så stå stille - men bevæg dig evt. lidt så du hele tiden står med siden til hunden. Det er et klart signalt til hunden om ikke-fjendtlighed.

Husk at det ofte er hundens ejer - og ikke hunden der kan give problemer: En stor og muskuløs kamphund med en fornuftig ejer i snoren kan være englesød at hilse på. En lille nuttet langhåret gravhund kan være det værste bæst at hilse på (glem ikke, at gravhunde også er kamphunde - der kan vinde over ræve og grævlinge).
ANNONCE
Hunde fakta og tal
Bange for hunde - Hvad skal man IKKE gøre:

Råbe ad hunden - gå væk f.eks. det forstår hunden ikke - måske tror den at du vil 'snakke' med den.

Løbe væk fra hunden. Hunden tror måske det er en leg - og løber efter. Stop op. Vend siden til. Vær rolig. Vis du ikke er interesseret. Måske vil hunden snuse lidt til dig - og gå væk!.

Hvis hund knurrer ad dig siger hunden 'jeg er bange - gå væk'. Konflikten løses ved at gå væk eller stille sig med siden til hunden. Hvis man f.eks. råber eller er truende for for en knurrende hund eskaleres konflikten.

God råd når du er sammen med børn:

Lær dit barn at klappe en hund rigtigt ved at vise hvordan
Gå ned i knæ og ræk en hånd frem på afstand - med håndfladen opad. Lad hunden komme hen til dig. Du må ALDRIG klappe hunden oven på hovedet. Kæl under hagen og gå langsomt videre til øret. Lær barnet at kigge lidt væk, ikke at stirre direkte ind i hundens øjne. Små børn vil naturligt klappe oven på hovedet, og det gør de fleste hunde utrygge, fordi det i dyreverdenen er et aggressionstegn. Hunden vil opfatte det, som om barnet siger 'læg dig - underkast dig'. 

Hvis du går på gaden med et nysgerrigt mindreårigt barn og møder en fremmed hund?
Prøv at få øjenkontakt med ejeren. Er det et menneske, du selv ønsker at tale med? Hvis ja - så spørg: 'Må jeg klappe din hund?' Gå ned i knæ og klap hunden under hagen. Mærk hundens reaktion (den vil typisk være god). Spørg derefter, om barnet må prøve - sæt dig ned på hug sammen med barnet og vis, hvordan man gør. Hvis ejeren er en, du ikke selv har lyst til at tale med, siger du til barnet, inden I når hen til vedkommende, at den hund ikke har lyst til at snakke med dig i dag ( vi behøver ikke skræmme unødigt) så den vil I undgå, og at der er forskel på hunde. Nogle kan man godt gå hen til, andre skal man holde sig fra.
ANNONCE
Hunde fakta og tal
Hvis I er ude i naturen, og der pludselig kommer en halvstor hund løbende uden en ejer i syne? 
Stop op. Behersk dig og forsøg ikke at vise, hvis du selv er bange. Typisk vil hunden også stoppe op og afvente. Hvis den løber videre, vender du siden til. At vende siden til er i dyreverdenen et signal om, at du ikke er fjendtlig. At være front-mod-front er et kamptegn. 

Bedste forsvar for en voksen med et barn, der møder en tilsyneladende aggressiv hund i naturen er altså roligt at tage barnet op og vende siden til. Stå stille og kig den anden vej. 

Hvis man løber eller går hurtigt væk, vil hunden typisk forfølge en, hvis ejeren ikke er i nærheden. Derfor stå stille og løft barnet op, hvis hunden er direkte aggressiv. Det er bedre, at den voksne i værste fald bliver bidt i benet, end at barnet bliver bidt i ansigtet. Men husk - det kun yderst sjældent går så galt. 

Når du går på fortovet, og der kommer en hundeejer med en stor hund i snor?
De fleste voksne kan spotte potentielt farlige situationer med fremmede hunde på forhånd. Bevar roen og gå udenom. Hovedreglen er, at du bør gå langt udenom en hundeejer, som du ikke kan få en positiv øjenkontakt med på 50 meters afstand. Ofte handler det i lige så høj grad om at se hundeejeren an - og ikke blot hunden. 

Alkoholiserede og stofpåvirkede hundeejere
Ligegyldigt hvilken race hunden er - om den er lille, stor, aggressiv, fredelig, så undgå at gå hen til disse hunde. Hunden er faktisk usikker på om ejeren nu også kan 'klare førerskabet' og beslutter ofte, at den hellere må tage over. Samtidig er hunden dybt bekymret over ejers ændrede adfærd, som den ikke kan tyde. Disse hunde er ofte på vagt over for hvad som helst, der kan true ejeren. Hunden beskytter den svage ejer, og enhver uventet hændelse - selv en lillebitte ting - kan gøre en beskytterhund til en kamphund.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce