Aniston

Historien om Marilyn

Historien om en legende

9 ud af 6 stjerner
Alle kender navnet. Alle kender ansigtet. Og alle kender ikonet og hvad det står for. Marilyn Monroe var en af tidernes største stjerner. Men hvad gemmer der sig egentlig bag det platinblonde hår, timeglasfiguren og de stramme kjoler?
Historien om Marilyn
Selvfølgelig kender jeg også Marilyn Monroe, og kan genkende hendes ansigt, en efterligning eller karrikatur på lang afstand.

Men hvem var hun egentlig, og hvad var hendes historie? Hendes gudinde-status og sexede mystik har altid fascineret mig, så da jeg så bogen, Historien om Marilyn, måtte jeg straks læse den.

Faktisk blev jeg en smule skuffet, første gang jeg fik den i hånden. For til sådan en stjerne havde jeg da forventet en stor bog, mindst A4-størrelse med helsides foldud-billeder. Men bogen er kun cirka 13 x 18 centimeter. Men størrelse er jo ikke alt, og jeg blev snart glad for den lille bog om Marilyn Monroe.

"En skønne dag bliver jeg en stor filmstjerne."
Marilyn Monroe er født Norma Jeane Mortenson den 1. juni 1926 i Los Angeles. Hun havde en turbulent barndom, hvor hun boede hos plejefamilier.

En kort overgang boede hun sammen med sin mor, Gladys Baker, som dog det meste af tiden var indlagt for paranoid skizofreni. Hun boede derfor på børnehjem indtil Grace Mckee, en ven af Gladys Baker, tager hende væk derfra.

I 1942, som 16-årige, blev Norma Jeane Mortenson gift med Jim Dougherty.

I 1944 bliver han sendt til det sydlige Stillehav med handlesflåden, og Norma Jeane får arbejde i krigsindustrien. Det er her, hun ved et tilfælde opdages af fotografen, David Conover, der laver den første fotosession med hende. Derefter tager tingene en drejning. Norma Jeane beslutter sig for, at det er foran linsen, hun vil gøre sin karriere.

I 1946 får hun sin første landsdækkende magasinforside, hun skriver kontrakt med 20th Century Fox og får skilsmisse fra Jim Dougherty.

Marilyn Monroe får et par mindre roller i et par film samtidig med, at hun stadig optræder i et væld af magasiner. I 1949 får hun sit gennembrud i filmen, "The Asphalt Jungle". Og siden da går det støt opad, og snart er hun hele USA's darling.

Marilyn Monroe bliver gift to gange mere, i 1954 med baseballstjernen, Joe DiMaggio og i 1956 med dramatikeren, Arthur Miller.

Marilyn elsker at optræde foran linsen og hun ved, hvordan hun skal få opmærksomhed. Og med sin nærmest guddommelige udstråling, det charmerende smil, det sexede blik og en altid udfordrende kjole formåede hun at skabe sig selv stjernestatus. 

Men Marilyn Monroes liv var ikke den drøm, det udadtil gav udtryk for. Hun kæmpede med dårligt selvværd, og alle ville påvirke hende og have noget af hende. De sidste par år var hun desuden afhængig af alkohol og piller.

Det hele endte 5. august, 1962, hvor Marilyn Monroe findes død i sin seng efter formodentlig at have begået selvmord. En stjerne er død, men en legende er født.
ANNONCE
Historien om Marilyn
"Jeg er ikke interesseret i penge. Jeg vil bare være vidunderlig."
Bogen er delt op i kapitler over specielle perioder af Marilyn Monroes liv, og den er fortalt på en let og spændende måde.

Bogen følger ét spor og fortæller én historie færdig ad gangen. Det kan være en filmoptagelse eller et forhold til en bestemt person. Det kan en gang imellem virke en smule forvirrende, da man så hopper tilbage i tiden igen, men i det store hele fungerer det godt, at historierne bliver fulgt ud, før vi begynder på noget nyt.

Og bogen rundes godt af med et kapitel om, hvordan Marilyn Monroe har påvirket eftertiden, hvordan hun er at finde alle steder lige fra frimærker til kunst og til lumre syngende telegrammer. Hvordan hun er blevet et symbol og en legende, og hvordan mange har ladet sig inspirere af hende sidenhen.

Bogen er fyldt med billeder og citater. Ind imellem teksten er der flere sider, kun med billeder og citater af og om Marilyn Monroe. Det er virkelig lækkert, og giver meget mere end 200 sider udelukkende med tekst. Billederne er både i sort/hvid og farve.

Bogen fortæller historien, og giver et utroligt godt indblik i fænomenet Marilyn Monroe. Det er på mange måde en trist historie, men man kan også mærke hendes energi og charme skinne igennem hele tiden.

En god bog, der har gjort et stort indtryk på mig, og som har givet mig endnu mere respekt for og inspiration fra en af hvor tids største stjerne, Marilyn Monroe.

"Jeg vidste, at jeg tilhørte offentligheden og verden, ikke fordi jeg var talentfuld eller smuk, men fordi jeg aldrig havde tilhørt noget eller nogen anden."

Tak til forlaget Aschehoug for fremsendelse af bogen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce