Aniston

H.C. Andersen

I anledningen af den danske forfatters 200-års fødselsdag

Her på Aniston fejrer vi naturligvis også den verdensberømte forfatter på dagen for hans 200-års jubilæum med et lille portræt - og et kig på dagens festlige begivenheder til ære for Hr. Andersen.
H.C. Andersen
Vi kender ham fra de mange vidunderlige eventyr, som vi sikkert på et eller andet tidspunkt i vores liv har læst eller fået læst højt. Og Andersen har ikke kun nået de danske hjerter, men også børn og voksne i andre lande - en bedrift som ikke mange danske forfattere har kunnet præstere.

Portræt

Hans Christian Andersen blev født den 2. april 1805 i Odense af fattige forældre. Hans liv ses gengivet i det kendte eventyr "Den grimme ælling", for ligesom ællingen startede Andersen ud på samfundets laveste sociale trin, men som årene gik og hans værker blev anerkendte, så steg han i agtelse og stand.

Allerede som barn følte Andersen sig anderledes end andre børn, og denne følelse ses hele vejen igennem hans liv og forfatterskab. Det blev et af hans mål i livet at skabe interesse og forståelse for hans anderledes personlighed, og da samfundets anerkendelse først kom senere i Andersens liv, led han store sjælekvaler og var ofte ramt af depression.

Denne længsel efter forståelse og social agtelse fik ham til at rejse til København i en alder af 14 år. Her håbede han at skaffe sig en karriere indenfor teaterverdenen. Men det blev det skrevne medie, der blev Andersens vej, og hans virke resulterede i 156 eventyr og historier, foruden romaner, selvbiografier og rejseskildringer.

Sidstnævnte var et resultat af Andersens mange udenlandsrejser. Han elskede at rejse og foretog i 1831 den første af mange udenlandsrejser, som blandt andet førte ham til Italien og Tyrkiet. I udlandet fandt han meget større forståelse for hans værker, så når han nu og da følte sig afvist af sit fædreland, så tog han af sted ud i verden for at sunde sig og få ny inspiration.

For Andersens værker blev nemlig ikke anerkendt i Danmark lige med det samme. Og det samme kunne siges om hans person. Hans tilnærmelser til folk blev ofte afvist i starten af hans liv, og hvad angår kærligheden, var han så utrolig uheldig. De få kvinder, som han kastede sin fulde kærlighed på, så ham mere som en ven, der var inspirerende med hans kunstneriske natur. Således nåede Andersen ikke at opleve gengældt kærlighed, og han forblev jomfru hele sit liv.

Andersen fandt altså aldrig helt den ægte anerkendelse, som han så desperat søgte. Selvom han godt nok fik adgang til det bedre borgerskab, så blev han for dem aldrig en rigtig ven. I stedet blev han nærmere betragtet som underholdning.

Andersen døde den 4. august 1875.

H.C. Andersen er oversat til over 100 sprog, og hans litterære værker og digte læses i hele verden. Det var først og fremmest hans eventyr, der lagde grunden til hans internationale berømmelse.
ANNONCE
H.C. Andersen
Mere Andersen

Hvis man skulle have lyst til at vide mere om Andersen og hans forfatterskab, så er mulighederne mange på nettet. Men især én web-adresse er værd at fremhæve, nemlig: H.C. Andersen på DR.

På DR's hjemmeside om H.C. Andersen kan man læse om hans liv og forfatterskab, se glimrende filmatiseringer, høre oplæsninger af hans eventyr, tage på rejse i en tidsmaskine til Andersens 1800-tal og meget meget mere. DR har gjort et rigtig godt stykke arbejde med dette site om forfatteren, Det kan kun på det kraftigste anbefale, at man kigger fordi, hvis man bare interesserer sig det mindste for litteratur, det menneskelige sind og kulturhistorie.

Her på selve dagen for hans jubilæum sker der en del events over alt i landet, men især det store show i Parken "Once Upon a Time" er et af højdepunkterne. Her vil over 300 kunstnere fra både indland og udland underholde og hylde den danske forfatter. Showet lover en magisk og eventyrlig oplevelse med både film, sceneshow, musik, dans og selvfølgelig de 200 udvalgte HCA-ambassadører.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce