Den perfekte juleand

Er det første år du skal holde jul og derfor stege anden? Eller vil du bare have opskriften på den perfekte juleand? Så se med her!



18. december, 2017 - kl. 10:23
Forfatter: Jeanett Meibom Andersen


Synes godt om Aniston.dk

Del artiklen

Det er ved at være jul og dertil hører hygge og god mad. Men, hvad med anden juleaften, hvordan gør man nu lige med den? Jeg stod selv i situationen sidste år og skulle stå for julemiddagen for allerførste gang - nøj, hvor var det skræmmende! Men, jeg var opsat på, at det skulle være perfekt. Og ved I hvad? Det blev det. Sprød and, søde svesker og æbler og en sørens (ja, jeg ville gerne bruge et kraftigere udtryk..) lækker sovs.
 

Her får I opskriften på den bedste juleand jeg nogensinde har lavet:

1 and på ca 3,5-4 kg

Havsalt
 

Fyld:

4-5 æbler (jeg brugte Belle de Boskoop)

150 - 200 g svesker

Peber

Citronsaft
 

Sky til sovsen:

800 ml fond (jeg bruger tørret ande-fond, som jeg blander med varmt vand)

2 gulerødder

3 fed hvidløg

2 rødløg

5 dl rødvin (det må gerne være den billige, men gerne kraftig og fyldig i smagen)

2-3 kviste frisk rosmarin

 

Sovsen:

1-2 dl fløde

Skyen fra anden

Salt og peber

Smør
 

Nu er du klar til at gå i gang med anden:

  1. Hvis ikke du har købt en and uden indmad, skal denne fjernes, samt halsen, hvis ikke denne allerede er fjernet.

  2. Giv anden lidt kærlighed med en god omgang salt udenpå. Lad den ligge og trække mens du klargør ingredienserne til skyen.

  3. Rens gulerødder og løg og skær dem i grove stykker.

  4. Placer grøntsagerne i en skål sammen med din fond (hvis du bruger min metode, kan du med fordel komme kogende vand i, i stedet for varmt). Tilsæt rosmarin, salt og peber og lad den stå til du er klar med anden.

  5. Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn (ikke varmluft!)

  6. Dup anden tør med køkkenrulle for at få overskydende salt væk.

 

Fyldet:

  1. Skyl nu æbler, fjern kernehuset og skær dem i både.

  2. Bland æbler og svesker i en skål med peber og citronsaft.

  3. Fyld anden med så meget af fyldet som du kan få plads til. Luk anden med kødnåle, så det ikke falder ud.

  4. Sæt en rist i ovnen og sæt en bradepande under den. Læg anden på risten med ryggen nedad og lad den stå i varmen alene i 20 minutter,

  5. Skru herefter ned på 160 grader og hæld sovse-fonden ved fedtet som er dryppet af anden.

  6. Vend nu anden så den ligger med brystet nedad. Lad den stege i ca. 2 timer (husk at kigge til den!)

  7. Efter de 2 timer vender du anden igen og giver den yderligere 30 minutter.

  8. Hvis skindet ikke er blevet sprødt, kan du med fordel sætte anden ind i ovnen ved 250-275 grader i ca. 10 minutter - husk dog at tage anden ud af ovnen når den har fået den rette temperatur og husk at fjerne skyen fra ovnen.

  9. Anden skal hvile i mindste 20 minutter, gerne længere, før den skæres ud.
     

Sovs:

  1. Mens anden hviler er det tid til sovsen. Skrab bradepanden med en træpalet for at få alt den gode smag med.

  2. Hæld sovsen i en gryde gennem en si, så du fjerner gulerødder, løg og rosmarinkviste.

  3. Kog sovsen op og smid en lille smørklat i for at give den lidt ekstra smag.

  4. Lav en maizena blanding af maizena og vand, for at tykne sovsen. Sørg for at hælde lidt i af gangen og følg med i tykningen. Lad sovsen koge godt.

  5. Tilsæt 1 dl fløde og smag til med peber, salt (evt soya, hvis sovsen mangler lidt farve). Tilsæt evt. ekstra fløde.
     

Selvfølgelig skal der laves hvide kartofler, brune kartofler, rødkål og så videre, men nu er du i hvert fald klar med din perfekte juleand og kan sætte dig til bords og nyde den med din familie.

 
Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Jeanett Meibom Andersen Følg på:

Vil du skrive for os?

Synes godt om aniston.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen