Aniston

7 facts om påskeæg - og hvorfor du bare skal spise løs!

7 facts om påskeæg - og hvorfor du bare skal spise løs!


Sjældent har en påskeferie været så tiltrængt, som den er lige nu!

Jeg smuttede fra kontoret i går lige så snart, jeg havde trykket send på den sidste email, og cyklede med lynets hast ned for at hente Lillemanden i den næsten mennesketomme SFO.

For godt nok lover vejrguderne ikke godt vejr i påsken, og vi har heller ikke de store og vilde planer. Men bare det at have fri til bare at være sammen og slappe af lyder som sød påske-musik i mine ører, der har haft alt for meget omkring sig de seneste måneder.

En ting, vi dog skal, er at guffe så mange påskeæg, at vi er helt skeløjede! 

Da vi sad og indtog den første ration påskeæg i går aftes - bare fordi vi skulle fejre, at vi endelig havde påskeferie - spurgte Lillemanden mig, hvorfor man egentligt spiser chokoladeæg til påske, og om sådan nogle påskeæg egentligt var lige så sunde som rigtige æg.

Jeg måtte melde pas på mere eller mindre det hele og endte derfor med at bruge aftenen i går på at google lidt på påskeæg og -traditioner for at få mine facts på plads til Spørge Jørgen.

Har du også spørgelystne børn (eller venner og familie), og vil du gerne have en undskyldning for at spise endnu flere æg, så er her syv random facts om påskeæg, som du kan smide på bordet ved årets påskefrokost.
 


Syv facts om påskeæg
 

1) De første påskeæg
Påskeægget går tilbage til 1600-tallet, hvor man fejrede foråret og tiden, hvor hønsene igen begyndte at lægge æg, ved bl.a. at lade børnene male dem.

Man brugte også æggene til at trille æg med, og den, der vandt, fik lov til at spise æggene - og selvom de var gået i stykker, var det alligevel et festmåltid. 

2) Påskeægget af chokolade
Traditionen med at spise påskeæg af chokolade kom fra Tyskland i 1900-tallet.

Først blev æggene importeret fra Tyskland. Men de danske producenter var hurtige til at lugte, at her var tale om en trend, så de begyndte også at producere chokoladeæg. 

Nogle af de første danske producenter var Galle & Jessen og Anthon Berg.

3) Kvinder giver flere påskeæg end mænd
I dag er det at give påskeæg utroligt populært.

Men en ny undersøgelse fra Anthon Berg, som landede i min indbakke i sidste uge, viser, at flere kvinder end mænd giver påskeæg som gave. 

53 pct. af kvinder forventer at give påskeæg i år, mens det blot gælder 40 pct. af mændene.

Så sats på, at du får årets påskeæg fra din mor, søster eller veninde.

4) Danmarks mest spiste påskeæg 
Det mest spiste påskeæg i Danmark er Anthon Bergs Fugleæg, der med intet mindre end 1,5 mio. spiste æg hver påske slår konkurrenterne med flere længder!

Vi står nok for at spise de 250.000 af dem her på matriklen ...

5) Påskeæg forbindes mest med påske
Hvis man spørger danskerne, så forbinder de i langt højere grad påsken med påskeæg end med gækkebreve, påskelam, påskeharen og påskekyllinger.

6) Kys istedet for påskeæg
Hvis man i gamle dage ikke kunne gætte, hvem der havde sendt en et gækkebrev, så kunne man give en gave i form af et kys eller en fest.

Chokoladeæg som gave blev først indført senere.

Fakta du kan trække op ad hatten, hvis ungerne sender et gækkebrev og forlanger påskeæg. Et kys fra mor er faktisk den ægte vare!

7) De sunde æg
Og bare for til sidst at besvare Lillemandens spørgsmål omkring, om påskeæg og rigtige æg var lige sunde, så er svaret: Måske!

Et almindeligt hønseæg indeholder cirka 75 kalorier og vejer 50-60 gram, mens 100 gram af de populære Anthon Berg Fugleæg indeholder 485 kalorier.

Til gengæld indeholder et påskeæg, hvis du vælger at spise dem med marcipan eller mandler i midten, både jern, kalcium, fosfor og vitamin B. For slet ikke at tale om et højt indhold af sunde fedtsyrer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce